دریافت نوبت

Follow us

فلبکتومی واریس چیست؟ میکروفلبکتومی + مینی فلبکتومی

  
 
زمان مطالعه: 11 دقیقه

فلبکتومی یکی از روش های موثر برای برداشتن رگ های واریس است. در این درمان با ایجاد برش های کوچک و سطحی روی پوست بدون ایجاد زخم یا بخیه به برداشتن رگ های واریسی اقدام می کنند.

1403/05/31 08:39
0
197

در فلبکتومی با ایجاد برش های کوچک و سطحی روی پوست بدون ایجاد زخم یا بخیه به برداشتن رگ های واریسی اقدام می کنند. این روش برای اولین بار حدودا ۴۰ سال پیش در سوئیس مورد استفاده قرار گرفت. این درمان امروزه به عنوان یکی از روش های موثر در بهبود علائم بیماری واریس شناخته می شود که در سال های اخیر نیز طرفداران بیشتری پیدا کرده است.

فلبکتومی-واریس

فلبکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟

در این روش ابتدا توسط پزشک یک بی حسی موضعی روی پوست ناحیه مورد نظر ایجاد می شود و سپس دو برش کوچک حدود ۱ تا ۳ میلی متر و حتی گاهی سوراخ های سوزنی و بسیار ریزی روی پوست ایجاد می شود. بعد از این مرحله ابزارهای قلابی شکل کوچکی از داخل این برش ها داخل و به سمت رگ های واریسی هدایت می شوند.

سپس با کمک این قلاب ها رگ های واریسی آسیب دیده به سطح پوست کشیده می شوند. رگ خارج شده با گیره گرفته می شود و از بین می رود. برش های ایجاد شده توسط پزشک بسته می شوند و جای زخم ناچیز و کوچک خواهد بود که بعد از مدتی اثری از آن باقی نخواهد ماند.

این جراحی اصطلاحا سرپایی و در کلینیک انجام می شود و بیمار بعد از انجام آن می تواند به خانه برگردد و نیازی به بستری شدن نیست.

مینی فلبکتومی و میکرو فلبکتومی

در این دو روش، برش های بسیار ریز و ظریفی در حدود چند میلی متری روی پوست جهت بیرون کشیدن رگ های واریسی ایجاد می شود. این برش ها به دلیل کوچک بودن هیچ نیازی به بخیه ندارند و سریعا بهبود پیدا می کنند. در واقع به کار بردن کلمه مینی یا میکرو هم در این روش که به معنی بسیار کوچک می باشد نیز به همین دلیل است.

در این دو روش نسبت به فلبکتومی اندازه برش ها کوچک تر هستند و از ابزارهای خاصی جهت خارج کردن رگ واریسی استفاده می شود. به دلیل برش های کوچک تر عوارض جانبی کمتر و دوره نقاهت کوتاه تری نیز نسبت به فلبکتومی خواهد داشت.

علاوه بر این ابزارهایی که جهت خارج کردن رگ های واریسی در هر کدام از روش ها به کاربرده می شود متفاوت است.

تفاوت روش مینی فلبکتومی با میکرو فلبکتومی به این صورت است که در روش میکرو فلبکتومی اندازه برش ها نسبت به مینی فلبکتومی بسیار کوچک تر هستند و در واقع یک روش جراحی میکروسکوپی است و نسبت به مینی فلبکتومی که از نظر تهاجمی در سطح متوسطی می باشد، روشی کم تهاجمی تر با کمترین عوارض و کوتاه ترین دوره نقاهت به شمار می آید.

به همین دلیل میکروفلبکتومی می تواند برای اهداف زیبایی و حفظ ظاهر پاها نیز استفاده شود. این روش ممکن است گاهی اوقات با سایر روش های درمان واریس ترکیب شود.

قبل از فلبکتومی

پزشک قبل از درمان به معاینه کامل پا و رگ های واریسی شما خواهد پرداخت و ممکن است نیاز به انجام آزمایش خون یا سونوگرافی نیز باشد. بعد از بررسی دقیق رگ ها، جراحی انجام خواهد شد.

قبل از انجام این روش اگر داروی خاصی مصرف می کنید لازم است با پزشک خود مشورت کنید و از مصرف یک سری داروها مانند آسپرین خودداری کنید.

بعد از فلبکتومی و مراقبت های پس از درمان

بعد از انجام آن پزشک به شما توصیه هایی در خصوص مراقبت خواهد کرد که حتما به آن ها توجه و دقت داشته باشید.برخی نکاتی که باید در نظر داشته باشید شامل موارد زیر می باشد:

  • پس از انجام عمل هیچ درد و بخیه ای وجود ندارد. تنها ممکن است از شما خواسته شود تا از پانسمان استریل یا جوراب واریس استفاده کنید. 
  •  از فعالیت های شدیدی که باعث فشار به پاها و ورید آن می شوند مثل؛ ورزش های سنگین یا رفتن به باشگاه، بلند کردن اجسام سنگین اجتناب و دوری کنید و مطمئن شوید که در طول مدت بهبودی فعالیت های شما سبک باشند.
  • پانسمانی که روی زخم شما گذاشته می شود حداقل باید ۲۴ ساعت در محل باشد. این پانسمان به بهبود زخم شما کمک خواهد کرد.
  • پوشیدن جوراب واریس یا فشاری بعد از عمل ضروری می باشد زیرا به بهبود جریان خون در رگ ها کمک می کند و از تورم جلوگیری خواهد کرد.
  • ممکن است کمی تورم یا کبودی جزئی در محل ایجاد شود که طبیعی می باشد و معمولا پس از مدتی برطرف خواهد شد.
  • از حمام یا وان آب گرم، استخر، سونا یا جکوزی جهت جلوگیری از رسیدن آب به زخم و برش ها خودداری کنید تا محل برش بهبود پیدا کند و مستعد عفونت نشود.
  • هر زمان که برایتان امکان داشت سعی کنید پاهایتان را بالاتر از سطح قلب نگه دارید. انجام این کار یک تا دو هفته بعد از عمل می تواند در کاهش تورم و کبودی مفید باشد.
  • اگر پزشک برای شما نسخه یا دارو تجویز کرده است حتما طبق تجویز مصرف نمایید.
  • سعی کنید محل زخم یا برش ها را تمیز و خشک نگه دارید.
  • به منظور جهت گیری جریان خون در رگ های پا بهتر است پیاده روی سبک و ۳۰ دقیقه به صورت روزانه پیاده روی داشته باشید اما اگر درد و ناراحتی دارید این زمان را به زمان های ۵ یا ۱۰ دقیقه ای در طول روز تقسیم کنید.
  • تقریبا پس از دو هفته کم کم می توانید فعالیت های خود را از سر بگیرید.

مزایای درمان فلبکتومی

  • نیازی به بیهوشی ندارد و از بی حسی موضعی استفاده می شود.

  • عمل سرپایی است و نیازی به بستری شدن ندارد و بیمار می تواند بعد از فلبکتومی به خانه برگردد.

  • جراحی دردناک و سخت نمی باشد.

  • زخم ایجاد شده کوچک است و نیازی به بخیه نیست.

  • مدت زمان انجام عمل فلبکتومی کوتاه است.

  • دوره نقاهت آن طولانی نیست و بیمار می تواند پس از طی آن به فعالیت های خود برگردد.

  • بهبودی کامل و تاثیر طولانی مدتی دارد و بسیاری از بیماران از نتیجه آن و کاهش درد و ناراحتی رضایت دارند.

فلبکتومی ضرر دارد؟

اگر چه این روش یک درمان ایمن به حساب می آید اما مانند هر روش درمان دیگری ممکن است ضرر و عوارض خود را داشته باشد. بعضی از آن ها عبارتند از:

  • عفونت

این عارضه بسیار کم و نادر است و همان طور که قبلا گفته شد به نحوه مراقبت از زخم توسط بیمار پس از جراحی هم بستگی دارد.

  • کبودی

در مراقبت های پس از درمان اشاره کردیم که کبودی شایع است و بعد از مدتی برطرف خواهد شد.

  • درد

درد خفیف تا متوسط در محل برش ها نیز ممکن است اتفاق بیفتد که اگر قابل تحمل نباشد می توان با تایید پزشک از مسکن استفاده کرد.

فلبکتومی واریس چه زمانی نیاز است؟

هنگامی که رگ های واریسی بزرگ و برجسته باشند، درد و ناراحتی زیاد یا زخم پوستی ایجاد کنند، سایر درمان ها موثر نباشند و همچنین با توجه به شرایط عمومی و سلامتی بیمار از این درمان استفاده می شود.

نتیجه گیری

روش های درمان دیگری هم برای واریس وجود دارد. اما این که کدام روش برای درمان واریس شما مناسب است بستگی به عوامل مختلفی مثل شدت و نوع واریس، سن بیمار، شرایط جسمی و اولویت بیمار و در نهایت تشخیص پزشک دارد. 

در این روش رگ های واریسی را از طریق برش های بسیار کوچکی که روی پوست ایجاد می کنند، خارج می کنند. اگرچه این روش به نظر شبیه جراحی می آید اما بسیار کم تهاجمی تر و نیازی به بیهوشی، بیمارستان، بستری، بخیه و دوره نقاهت طولانی مدت ندارد.

درمان فلبکتومی از آن جا که دارای مزایایی مثل سرپایی بودن، دوره نقاهت کوتاه، عوارض جانبی کم و نتایج مثبت و رضایت بخش طولانی مدت است می تواند یکی از روش های درمانی مناسب باشد. اما نهایتا مشورت با پزشک متخصص در این زمینه می تواند بهترین گزینه درمانی را برای شما مشخص کند.

سوالات متداول

۱- آیا فلبکتومی دردناک است؟

بعد از انجام فلبکتومی ممکن است در محل های برش درد خفیف یا متوسطی داشته باشید که با مسکن هایی که جراحتان برای شما تجویز می کند قابل کنترل است و مشکلی برای شما ایجاد نمی کند.

۲- آیا فلبکتومی برای همه افراد مناسب است؟

خیر. پزشک بر اساس نوع و شدت واریس، سابقه پزشکی بیمار، سن، وضعیت سلامت و عمومی بدن تصمیم می گیرد که آیا این روش را انجام دهد یا از روش های درمان دیگر واریس استفاده کند.

۳- فلبکتومی برای چه کسانی مناسب نمی باشد؟

فلبکتومی برای این افراد مناسب نمی باشد:

  • افراد مبتلا به واریس های عمقی
  • افرادی که عفونت فعال پوستی دارند
  • افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی
  • افرادی که اختلالات خونی یا انعقادی دارند
  • افراد مبتلا به دیابت

۴- آیا فلبکتومی موثر است؟

این روش علائم ناشی از واریس مانند سنگینی، درد و خستگی را برطرف می کند و باعث بهبود شکل ظاهری پاها می شود. در واقع فلبکتومی روش موثری برای درمان واریس های کوچک است.

۵- آیا فلبکتومی از ایجاد واریس مجدد جلوگیری می کند؟

بیشتر روش های درمان واریس مانند فلبکتومی رگ های واریسی مورد نظر را به طور کامل درمان می کنند. اما این که دوباره مبتلا به واریس شوید و یا رگ های جدید دیگری واریسی شوند به عواملی مانند ژنتیک، شرایط بدنی و سبک زندگی شما بستگی دارد.

۶- چه مدت بعد از فلبکتومی می توان به فعالیت های روزانه برگشت؟

این موضوع به تعداد رگ های برداشته شده، اندازه برش ها و شرایط جسمی یا سلامتی بیمار بستگی دارد. به طور کلی بعد از چند روز امکان انجام فعالیت های سبک را با تشخیص پزشک دارید. اما برای انجام فعالیت های سنگین تر تقریبا به دو هفته زمان نیاز دارید.

دیدگاه‌ها
دیدگاه خود را ارسال کنید