مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
تحقیقاتی که در سال ۲۰۲۵ انجام شده است علامت و نشانه جدیدی را برای واریس پا تشخیص دادند.
علائم و نشانه های بیماری، پیام های بدن برای هشدار درباره وضعیت سلامتی هستند. به همین دلیل نقش حیاتی در تشخیص زودهنگام، درمان موثر و پیشگیری از عوارض جدی دارند. واریس پا نیز از جمله بیماری هایی است با علامت و نشانه های مشخص که شناخت و آگاهی از آن ها به خصوص در افرادی که مستعد یا در حال ابتلا به این اختلال هستند می تواند مفید باشد.
رگ های واریسی در واقع همان سیاهرگ های شما هستند که دیگر نمی توانند کار خود را که بازگشت خون به قلب است به درستی انجام دهند. در واقع وقتی سیاهرگ ها تحت فشار عوامل آشکار و پنهانی از ژنتیک و تغییرات هورمونی گرفته تا ایستادن طولانی مدت نمی توانند خون را از پاها به قلب برگردانند، تجمع خون و فشار ناشی از آن می تواند رگ ها را واریسی کند.
از جمله مهم ترین عواملی که می توانند باعث واریس پا شوند، عبارتند از:
- ژنتیک و عوامل مادرزادی
- تغییرات هورمونی
- بارداری و حاملگی
- چاقی
- نشستن یا ایستادن طولانی مدت
- کم تحرکی
- برخی بیماری ها
- جنسیت
- سبک زندگی نادرست
علائم و نشانه های واریس پا در ابتدا به صورت علائم هشدار دهنده یا خفیف و در صورت بروز و پیشرفت بیماری دارای علائم اصلی و شدید می باشند:
برخی نشانه ها می توانند قبل از این که واریس پا شدید و به مشکلی اساسی تبدیل شود به عنوان یک زنگ خطر نسبت به این بیماری عمل کنند:
این نقطه یا لکه ها ممکن است نشانه نارسایی وریدی باشند و به واریس منجر شوند.
ممکن است قبل از ظاهر شدن رگ های واریسی، پوست درخشندگی غیرعادی و غیرطبیعی پیدا کند.
حساسیت به سرما یک علامت جدید و کمتر شناخته شده برای واریس پا است. جدیدترین مطالعات نشان دادند که بین واریس و حساسیت به سرما در پاها ارتباط وجود دارد. بنابراین حساسیت به سرما به ویژه زمانی که با علائمی مانند احساس سنگینی در پاها ترکیب شود می تواند یک علامت هشدار دهنده در تشخیص واریس باشد. حساسیت به سرما معمولا به حالتی گفته می شود که پاها در مواجهه با دمای پایین به طور غیرطبیعی سرد، بی حس یا دردناک می شوند.
اگر درد خفیف یا احساس سنگینی در پاهایتان دارید ممکن است یکی از نشانه های اولیه ابتلا به واریس پا باشد.
تیره تر و مشخص تر بودن سیاهرگ های نزدیک به پوست هم می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را بالا ببرد.
سابقه خانوادگی ابتلا به واریس پا هم می تواند یک هشدار و زنگ خطر جدی محسوب شود. زیرا ژنتیک و سابقه خانوادگی نقش زیادی در این زمینه دارد. پس اگر یکی از اعضای خانواده درگیر این بیماری است، کوچکترین علائم را جدی بگیرید و زیر نظر یک متخصص مورد بررسی و چکاپ قرار بگیرید. علاوه بر این راه های پیشگیری از واریس پا هم می تواند مفید باشد.
علائم و نشانه های واریس پا می توانند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند اما موارد زیر شایع ترین نشانه ها هستند:
احساس درد یا سنگینی در پاها که پس از ایستادن یا نشستن طولانی تشدید می شود و با بالا بردن پاها بهبود می یابد. این درد ممکن است به صورت سوزش، تپش یا گرفتگی عضلانی نیز ظاهر شود.
پوست روی رگ های واریسی ممکن است دچار خارش شود. خاراندن پوست می تواند منجر به مشکلات پوستی بیشتری شود به ویژه اگر پوست نازک و حساس باشد.
احساس خستگی یا سنگینی در پاها به ویژه بعد از انجام فعالیت فیزیکی یا در افرادی که شغلشان نیازمند ایستادن طولانی مدت است.
ارتباط واریس با بی قراری و تکان دادن پاها به این دلیل است که واریس سبب افزایش فشار در وریدهای پا می شود و ممکن است منجر به نیاز به حرکت یا تکان دادن پاها شود.
احساس سوزش ناشی از واریس پا معمولا در نواحی بالای پا یا نزدیک به مچ پا وجود دارد. این خارش به دلیل تجمع خون در وریدها و فشار به بافت های اطراف بیشتر در ناحیه و بخش داخلی پا احساس می شود.
ورم یا التهاب به دلیل تجمع خون و مایع در پاها (اغلب در مچ و ساق پا) به خصوص در پایان روز یا بعد از انجام فعالیت طولانی که ممکن است با احساس تپش یا ضربان همراه باشد.
درد و گرفتگی عضلانی که بیشتر اوقات در خواب یا وقت آویزان کردن پاها اتفاق می افتد و می تواند دردناک و آزار دهنده باشد تا حدی که کیفیت خواب را هم تحت تاثیر قرار دهد.
رگ های بزرگ، پیچ خورده و معمولا به رنگ آبی یا بنفش که از زیر پوست قابل مشاهده هستند. این رگ ها معمولا به صورت طناب های متورم و پیچ خورده هستند و ممکن است با رگ ها و واریس عنکبوتی همراه باشند.
تغییرات پوستی می تواند شامل تیره یا لکه دار شدن، تغییر رنگ پوست به قهوه ای تیره در نواحی ساق پا، خشک یا پوسته پوسته شدن و حالت ضخیم و چرمی پیدا کردن پوست باشد.
در مواردی که واریس شدید و مزمن می شود، زخم های وریدی به دلیل گردش ضعیف خون ایجاد می شوند که بهبودی آن ها سخت و زمان بر خواهد بود.
در موارد نادر اگر پوست روی رگ های واریسی آسیب ببیند خونریزی اتفاق می افتد و نیاز به توجه جدی و فوری دارد.
پزشک معمولا با پرسیدن سوالاتی از بیمار در مورد سبک زندگی و معاینه فیزیکی می تواند واریس پا را تشخیص دهد. علاوه بر این استفاده از روش هایی مانند سونوگرافی داپلر که مانند سونوگرافی معمولی در ناحیه پاها انجام می شود نیز از جمله متداول ترین روش تشخیص پزشکی برای این اختلال است.
واریس پا در ابتدا ممکن است تنها ناراحتی یا ظاهری ناخوشایند ایجاد کند اما اگر درمان نشود می تواند مشکلات جدی تری را ایجاد کند:
- درد و ناراحتی: احساس درد و ناراحتی ناشی از این بیماری می تواند کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.
- خونریزی: رگ های واریسی نزدیک به پوست ممکن است بر اثر ضربه یا آسیب پاره و دچار خونریزی شوند.
- زخم های پوستی یا عفونت: زخم های وریدی به ویژه در مچ پا می توانند عفونی شوند و نیاز به درمان آنتی بیوتیکی داشته باشند.
- لخته خون: با گذشت زمان و شدیدتر شدن علائم واریس پا، امکان تشکیل لخته خون در رگ ها بیشتر می شود.
- آمبولی ریه: لخته خون تشکیل شده در عروق پا ممکن است به سمت ریه حرکت کرده و آمبولی ریه ناشی از واریس پا را ایجاد کند.
واریس پا اگر چه در مراحل اولیه ممکن است فقط یک مسئله یا ناراحتی جزئی به نظر بیاید اما در صورت عدم توجه و درمان می تواند عوارض جدی تری ایجاد کند. بنابراین اقدامات پیشگیرانه و درمانی در زمان مناسب، نقش کلیدی در حفظ سلامتی دارند.
برای کاهش خطر ابتلا به واریس پا، این اقدامات پیشگیرانه موثر خواهند بود:
متداول ترین درمان های بیماری واریس پا که امروزه به کار می روند، برخلاف گذشته که تنها محدود به دارو و جراحی بودند؛ شامل روش هایی راحت و پیشرفته مانند اسکلروتراپی، لیزردرمانی یا فلبکتومی است. در اسکلروتراپی تنها با تزریق یک ماده شیمیایی به رگ های واریسی، در لیزر درمانی با استفاده از اشعه و حرارت لیزر و در فلبکتومی با ایجاد یک برش بسیار کوچک و بیرون کشیدن رگ های واریسی اقدام به درمان این بیماری می شود.
بله، واریس پا می تواند به دلیل تجمع خون و فشار روی رگ ها با درد، ناراحتی و احساس سنگینی همراه باشد.
بله، واریس می تواند به دلیل گردش خون ضعیف باعث خارش یا اگزمای پوستی شود.
بله، التهاب و فشار روی رگ ها سبب احساس سوزش در پاها می شود.
بله، تجمع خون و فشاری که به دیواره عروق واریسی وارد می شود منجر به التهاب می گردد.
بله، اختلال در گردش خون و تجمع آن به رگ ها و بافت های اطراف فشار وارد می کند و ورم پا که بیشتر در ناحیه مچ یا ساق پا است، ایجاد می شود.
اگر چه کبودی نشانه و علامت متداولی برای واریس محسوب نمی شود اما گاهی اوقات ممکن است باعث خونریزی های زیرپوستی یا تیرگی پوست شبیه کبودی شود.