مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
آیا کفش هم می تواند در سلامت عروق و رگ های پای ما نقش داشته باشد؟ اگر بخواهیم به صورت کوتاه پاسخ دهیم باید بگوییم به احتمال زیاد تاثیر دارند.
واریس پا می تواند به شکل رگ های برآمده و پیچ خورده و یا رگ های نازک و رنگی باشند که اغلب در ساق پا ظاهر می شوند و ممکن است از نظر ظاهری آزار دهنده باشند.
پاسخ این سوال که واریس چگونه ایجاد می شود را به زبان ساده می توان این طور توضیح داد که هر زمان فشار و جریان خون در رگ ها به دلیل نارسایی و ضعف در عملکرد آن ها نامتعادل و زیاد می شود، می تواند رگ های واریسی را ایجاد کند.
دلایل متعددی مانند وراثت، بارداری، چاقی، بالا رفتن سن، کم تحرکی یا ایستادن و نشستن طولانی مدت می توانند در این زمینه نقش داشته باشند. پس کفش های ما چطور؟ آیا کفش هم می تواند در سلامت عروق و رگ های پای ما نقش داشته باشد؟ اگر بخواهیم به صورت کوتاه پاسخ دهیم باید بگوییم به احتمال زیاد تاثیر دارند.
نتایج یک مطالعه با عنوان اثرات نوع کفش بر وضعیت ورید اندام تحتانی در طول راه رفتن یا ورزش نشان داد که انواع خاصی از کفش ها می توانند روی رگ ها تأثیر بگذارند.
جریان خونی که از سمت قلب به راحتی به سمت پاها می آید، بعد باید در جهت خلاف جاذبه زمین و به سمت قلب حرکت کنند. تصور کنید حالا شما کفش هایی دارید که پاهای شما را تحت فشار و ناراحتی قرار داده است و در جریان خون سیاهرگ ها و سرخرگ ها اختلال ایجاد می کند. مسلما این مورد به خصوص در طولانی مدت شما را مستعد ابتلا به واریس پا خواهد کرد.
از جمله کفش هایی که برای واریس اصلا مناسب نیستند عبارتند از:
کفش های پاشنه بلند باعث می شوند تا وزن بدن به صورت نامتعادل روی جلوی پا قرار بگیرد. به همین دلیل فشار زیادی به رگ های پا وارد می شود و می تواند منجر به واریس شود.
کفش های تنگ سبب محدودیت جریان خون طبیعی در پاها می شوند و این محدودیت می تواند باعث تجمع خون در رگ ها و ایجاد تورم و واریس شود.
کفش هایی که انحنای کافی و استاندارد ندارند می توانند فشار زیادی روی پا و عروق آن ایجاد کنند.
این نوع کفش ها به دلیل عدم حمایت از قوس کف پا، توزیع نامتعادل وزن بدن و کاهش جریان خون نیز سلامت پاها را تهدید می کنند.
مسلما انتخاب کفش های راحت علاوه بر احساس راحتی در پیشگیری از درد پا و بیماری هایی مانند واریس موثر خواهد بود. انتخاب یک جفت کفش با انعطاف پذیری، انحنا و کفی متناسب با فرم پا هوشمندانه و عاقلانه است.
پوشیدن کفش های غیراستاندارد، بدون انحنا با کفی تخت یا کفش های پاشنه بلند از آن جا که می توانند باعث محدودیت حرکت طبیعی پاها شوند، سبب اختلال در جریان خون شده و عوارضی همچون احتمال ابتلا به واریس پا را خواهند داشت.
برای روشن تر شدن این موضوع تصور کنید حرکت عضلات ساق پای شما مانند یک پمپ به بازگشت خون به قلب عمل می کند و هنگام پوشیدن یک کفش نامناسب، عضلات پا به خوبی عمل نمی کنند و بنابراین احتمال تجمع خون در رگ ها و خطر ابتلا به واریس افزایش خواهد یافت.
پوشیدن کفش مناسب برای کسانی که دچار نارسایی وریدی هستند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. با توجه به گرانش زمین و کششی که در حرکت به سمت پایین خون در رگها وجود دارد؛ می توانید حدس بزنید که کار سیاهرگ ها برای بازگرداندن خون و پمپاژ آنها به قلب که حرکت برعکس گرانش زمین و به سمت بالا چقدر می تواند سخت باشد.
در مواردی که نارسایی وریدی وجود داشته باشد، وضعیت نامناسب کفش میتواند منجر به ایجاد مشکل و یا سخت تر کردن برگشت خون به قلب توسط سیاهرگ ها شود. علاوه بر این پا و ساق ها هر دو دچار تورم، درد و حتی تغییر شکل ناشی از گردش خون ضعیف در رگ ها می شوند. کفش هایی که راحتی و تقویت عضلات پا را در اولویت قرار می دهند می توانند به کاهش تورم و ناراحتی کمک کنند.
علاوه بر این، جوراب های فشرده یا همان جوراب های واریس، همراه با کفشهای مناسب می توانند جریان خون را تقویت کنند و علائم این نوع نارسایی عروقی را کاهش دهند.
اگر به دلیل وراثت، چاقی، بارداری یا ایستادن و نشستن طولانی مدت خود را مستعد ابتلا به واریس می دانید یا در حال حاضر مبتلا به واریس پا هستید هنگام خرید کفش حتما به این نکات دقت کنید:
کفش باید دارای پاشنه ای کوتاه باشد زیرا حرکت سالم پا را تقویت می کند و پاشنه های بلند یا صاف و تخت اصلا توصیه نمی شوند. پاشنه کوتاه یک قوس و انحنای طبیعی از پاشنه تا کف پا ایجاد می کند که به خصوص برای افرادی که پای صاف یا قوس کمی دارند به راحتیِ پا در هنگام راه رفتن کمک بیشتری می کند.
با گذاشتن بالشتک های کفی مانند در کفش می توانید فشار وارده به انگشتان، کف و ساق پا را وقت راه رفتن یا ایستادن های طولانی مدت کاهش دهید. این بالشتک ها را می توانید به صورت جداگانه خریداری کنید و در کفش قرار دهید.
هر چه قدر که بتوانید انحنا و قوس پا را تقویت کنید علاوه بر کاهش فشار وارده به مفاصل، کمر، باسن و زانوها سبب تقویت و بهبود جریان خون در پاهایتان خواهید شد.
انتخاب کفشی که دقیقا سایز و اندازه باشد و تنگ یا گشاد نباشد بسیار مهم است. چون کفش های تنگ یا گشاد می توانند جریان خون طبیعی در پاها را مختل کنند.
کفش هایی که جنسی نرم و انعطاف پذیر دارند می توانند باعث ایجاد راحتی بیشتر و فشار کمتری به پاها وارد کنند.
کفش های طبی
کفش های طبی که به طور خاص برای سلامت و مراقبت از پاها طراحی شده اند، در این زمینه بسیار کمک کننده هستند.
اگر شغل یا فعالیتی دارید که باید مدتی طولانی بایستید یا راه بروید، در این صورت پوشیدن یک کفش مناسب که کمترین فشار را به پای شما وارد کند، ضروری به نظر می رسد.
بهترین کفش برای پیشگیری یا کنترل واریس در محیط کار باید انعطاف پذیر، دارای انحنای متناسب با کف پا، مقاوم و فضای تنفسی مناسب باشند. هدف اصلی این نوع کفش ها باید ایجاد راحتی مناسب و کمک به تقویت جریان خون در پاها باشد.
پوشیدن کفش هایی با پاشنه حدودا ۳ تا ۵ سانتی متر با فضای داخلی مناسب و بالشتک هایی که جلوی فشار به نواحی مختلف پا را بگیرند، بسیار اهمیت دارد.
کفش های تخت و بدون پاشنه شاید راحت به نظر برسند، اما این کفش ها برعکس کفش های لِژدار نه تنها قوس کف پا را تقویت نمیکنند، بلکه آسیب بیشتری هم وارد می کنند. کفی های کاملاً صاف کفش ها نمی توانند به طور موثر عضلات ساق پا و تاندون ها را فعال کنند و در نهایت منجر به تجمع خون در رگ ها و بالا رفتن فشار خون در وریدهای حساس پاها می شوند.
کفش های لِژدار یا پاشنه کوتاه حدودا ۴ سانت
کفی های بالشتک دار
متناسب با قوس کف پا
عدم استفاده از کفش های خیلی تنگ خصوصا در قسمت انگشتان که می توانند گردش خون را محدود کنند.
کفی های بالشتک دار
دارای قوس متناسب با کف پا
رویه کفش ها از مواد قابل تنفس
کفش های پیاده روی یا کفش های راحتی
علاوه بر انتخاب یک کفش مناسب، داشتن ورزش و فعالیت منظم، کاهش وزن، سبک زندگی و رژیم غذایی سالم، اجتناب از ایستادن و نشستن طولانی مدت نیز می تواند در این زمینه موثر باشد.
در صورتی که می خواهید در مورد پیشگیری از واریس اطلاعات بیشتری کسب کنید، مقاله نکات طلایی در پیشگیری از واریس پا: توصیه های یک متخصص واریس را به شما پیشنهاد می کنیم.
انتخاب کفش شما نقش مهمی در سلامت پاها و رگ های آن دارد. اگر چه کفش به تنهایی باعث ایجاد یا درمان رگ های واریسی نمی شود، اما پوشیدن کفش های راحت و مناسب در کنار سایر روش های پیشگیری و کنترل کننده واریس پا می تواند به کاهش ناراحتی و جلوگیری از بدتر شدن وضعیت کمک کند.
بله. پوشیدن کفش های پاشنه بلند در طولانی مدت و به صورت مداوم باعث افزایش فشار به عروق پا و واریسی شدن آن ها می شود.
بله. پوشیدن کفش های انعطاف پذیر، با قوس، کفی و پاشنه مناسب همراه با جوراب واریس می تواند فشار روی ورید پا را کاهش دهد و سبب بهبود علائم شود.