دریافت نوبت

Follow us

واریس عنکبوتی : نشانه ها و علت + بهترین درمان

  
 
زمان مطالعه: 10 دقیقه

واریس عنکبوتی به رگ های واریسی ظریفی که شبیه تار عنکبوت در هم تنیده و متصل هستند گفته می شود و علت نام گذاری آن ها نیز به همین دلیل است.

1403/08/27 14:43
0
123

واریس عنکبوتی به رگ های واریسی ظریفی که شبیه تارعنکبوت هستند گفته می شود و علت نام گذاری آن ها نیز به همین دلیل است. این رگ های خونی ظریف و کوچک به سطح پوست نزدیک می باشند و معمولا به صورت خط های تار مانند و ظاهر شدن رگ هایی به رنگ بنفش، قرمز، یا آبی از زیر پوست دیده می شوند.

واریس های عنکبوتی بسیار شایع هستند و حدود ۴۰ درصد مردان و ۷۰ درصد زنان در ۶۰ سالگی تحت تاثیر این نوع واریس قرار می گیرند. این نوع واریس معمولا در پاها، بدن یا حتی صورت اتفاق می افتد. در تصاویر و عکس های زیر نمونه ای از واریس عنکبوتی در پا و صورت را مشاهده می کنید.

واریس عنکبوتی صورت

واریس عنکبوتی پا

علت واریس عنکبوتی

عوامل و فاکتورهای زیادی می توانند در ایجاد واریس های عنکبوتی نقش داشته باشند و نمی توان دلیل مشخص و دقیقی را برای آن در نظر گرفت. 

مهم ترین علت ها موارد زیر می باشند:

  • ژنتیک

بعضی تحقیقات و پژوهش ها نقش ژنتیک و ارثی بودن بیماری واریس را تایید کرده اند. پس داشتن سابقه خانوادگی یا بودن فردی که در خانواده مبتلا به واریس می باشد، می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

  • جنسیت

زنان به دلایلی مانند بارداری یا تغییرات هورمونی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری می باشند.

  • چاقی

اضافه وزن و چاقی فشاری که به رگ های پا وارد می شود را بیشتر می کند و در نتیجه احتمال واریس را افزایش می دهد.

  • بارداری

تغییرات هورمونی زمان حاملگی، افزایش وزن و حجم خون باعث افزایش فشار به رگ های پا و ایجاد واریس می شوند.

  • هورمون ها

تغییرات هورمونی به خصوص در خانم ها در زمان بارداری، پریود و یا یائسگی یکی از عوامل این بیماری می باشد.

  • سن

افراد مسن به دلیل ضعیف شدن دیواره رگ ها و دریچه های کنترل جریان خون بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

  • ایستادن یا نشستن طولانی مدت

قرار گرفتن در وضعیتی مثل ایستادن و نشستن در زمانی طولانی، جریان و فشار خون در رگ های پا را افزایش می دهد که از عوامل ایجاد کننده واریس پا می باشد.

علائم واریس عنکبوتی

این نوع واریس خوشبختانه دردناک نیست و در بسیاری از موارد خطرناک و جدی نمی باشد و فقط از نظر ظاهری و زیبایی برای بیشتر افراد مشکل ایجاد می کند. اما بعضی اوقات با این علائم همراه است:

- سوزش و خارش: گاهی در قسمتی که واریس عنکبوتی دارید ممکن است احساس خارش یا سوزش داشته باشید.

- درد جزئی و خفیف

- کمی تورم در مچ و ساق پا

- احساس خستگی و سنگینی در پاها: این احساس مخصوصا شب ها بیشتر خواهد بود.

لازم به ذکر است که اگر علائم شدیدتری مثل درد شدید، زخم و خونریزی یا تورم زیاد داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص واریس عنکبوتی

تشخیص دقیق واریس عنکبوتی تنها از طریق معاینه فیزیکی و ویزیت توسط پزشک متخصص به دست می آید. پزشک ممکن است علاوه بر معاینه و گرفتن سابقه و شرح حال پزشکی، آزمایش خون یا بررسی های زیر را نیز انجام دهد:

  • سونوگرافی داپلر

یک روش تصویربرداری از رگ ها و عروق است که در آن جریان خون وریدی مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.

  • ونوگرافی

از اشعه ایکس جهت تصویربرداری از رگ ها استفاده می شود.

عوارض واریس عنکبوتی

همان طور که گفتیم این نوع واریس بیشتر یک مشکل ظاهری و زیبایی به حساب می آید اما بعضی اوقات ممکن است نشانه و علامت یک مشکل جدی تر یا واریس نهفته و عمقی باشد. علاوه بر این رگ های عنکبوتی قابلیت بزرگ تر و گسترده تر شدن هم دارند.

در بخش علائم واریس عنکبوتی هم اشاره کردیم که اگر شاهد علامت هایی مثل زخم، درد شدید، التهاب و قرمزی، سنگینی پاها و همچنین تغییر رنگ پوست در ناحیه واریسی بودید حتما این نشانه ها را جدی بگیرید و به پزشک متخصص مراجعه کنید.

واریس عنکبوتی پا

یکی از بیشترین محل هایی که واریس عنکبوتی در آن اتفاق می افتد و دیده می شود، پاها هستند. زیرا همیشه بیشترین فشار بدن به پاها وارد می شود و رگ های پا باید برخلاف جاذبه زمین جریان خون را به سمت قلب ببرند.

واریس عنکبوتی معمولا در این نواحی از پا بیشتر دیده می شود:

-ساق پا

- مچ پا

- پشت زانو

- ران ها

البته علاوه بر پاها این نوع واریس ممکن است در ناحیه شکم، کمر و سینه هم اتفاق بیفتد.

واریس عنکبوتی صورت

واریس عنکبوتی صورت بیشتر در ناحیه بینی، گونه ها و یا شقیقه ها دیده می شود. این نوع واریس معمولا درد و ناراحتی ایجاد نمی کنند و فقط از نظر زیبایی مشکل ایجاد می کنند.

علاوه بر عواملی که باعث ایجاد واریس های عنکبوتی می شوند و به آن ها اشاره کردیم؛ موارد زیر نیز می توانند در ایجاد واریس عنکبوتی صورت نقش مهمی داشته باشند:

- قرار گرفتن طولانی مدت در نور و اشعه آفتاب

- تغییرات شدید آب و هوایی

- آکنه یا جوش

- جراحی یا لیزر

- بیماری های پوستی

- مصرف الکل 

درمان واریس عنکبوتی

امروزه روش های مختلفی برای درمان وجود دارد. اما این که کدام روش جهت درمان شما بهترین درمان است به نظر و تشخیص پزشک بستگی دارد که بر اساس شدت و محل رگ های واریسی مشخص می گردد.

درمان های متداولی که برای این بیماری به کار برده می شود عبارتند از:

- اسکلروتراپی

اسکلروتراپی به عنوان یکی از بهترین درمان ها و رایج ترین روش برای واریس عنکبوتی شناخته می شود. در اسکلروتراپی با تزریق یک ماده به رگ های واریسی آن ها را می بندند و از بین می برند.

- لیزر درمانی

لیزر درمانی استفاده از اشعه لیزر برای از بین بردن رگ های کوچک و ظریف واریسی بدون درد و عوارض شدید می باشد. مطالعات نشان دادند که لیزر نه تنها باعث بهبود واریس عنکبوتی می شود که نقش موثری در جلوگیری از گشاد شدن مویرگ ها ایفا می کند. این روش در موارد خاصی از این نوع واریس و با تشخیص پزشک انجام می شود. پس، از انجام آن توسط افراد غیرمتخصص خودداری کنید چون ممکن است دچار عوارضی مثل سوختگی و لک شوید.

توجه داشته باشید که گاهی به تشخیص پزشک از هر دو روش اسکلروتراپی و لیزر سطحی برای درمان واریس های عنکبوتی استفاده می شود. در کلیپی که در پایان این مقاله ارائه شده است می توانید تلفیق این دو درمان و اثر شگفت انگیز آن را مشاهده کنید.

- تغییر سبک زندگی

ورزش منظم، کاهش وزن، دوری از ایستادن و نشستن طولانی مدت، عدم استفاده از کفش پاشنه بلند یا نامناسب و پوشیدن جوراب واریس از مواردی هستند که با انجام آن ها می توانید علائم ناشی از این بیماری را بهبود ببخشید.

اگر این درمان ها از نظر پزشک مناسب تشخیص داده نشوند و یا در درمان واریس عنکبوتی موفق عمل نکنند در این صورت روش های دیگر درمان واریس انجام خواهد شد.

جمع بندی

واریس عنکبوتی نوعی واریس است که بیشتر از جنبه ظاهری برای افراد مشکل ایجاد می کند. این نوع واریس که به شکل تار عنکبوت و عموما به رنگ بنفش یا قرمز است، از سطح پوست قابل مشاهده است و معمولا در نواحی ساق، مچ، پشت زانو و ران پا دیده می شود اما ممکن است در سایر قسمت های بدن مانند صورت هم تشکیل شود. درمان آن به صورت اسکلروتراپی و لیزر یا ترکیبی از هر دو روش می باشد.

سوالات متداول

۱- آیا واریس عنکبوتی خطرناک است؟

همان طور که گفتیم این نوع واریس معمولا مشکل خاصی را ایجاد نمی کند و اغلب اوقات خطری به همراه ندارد. اما اگر با علائمی همچون، درد و التهاب شدید، زخم و خونریزی، خستگی و سنگینی در پاها و تغییر رنگ پوست همراه شود؛ حتما نیاز است که مورد بررسی جدی و معاینه قرار بگیرید.

۲- علت نمایان شدن رگ های قرمز و بنفش روی ران پا چیست؟

دیده شدن رگ های قرمز و بنفش از زیر پوست اگر به صورت خط های به هم پیوسته و تار عنکبوتی شکل هستند می تواند نشانه واریس عنکبوتی در ران پا باشد. اما جهت تشخیص دقیق تر و مطمئن تر لازم است توسط پزشک معاینه شوید.

۳- واریس های عنکبوتی خود به خود برطرف می شوند؟

واریس های عنکبوتی به جز در موارد معدود مانند بارداری برطرف نمی شوند و دائمی هستند. ژنتیک، چاقی، نشستن یا ایستادن طولانی مدت و در معرض نور آفتاب قرار گرفتن آن ها را ایجاد و تشدید خواهد کرد. درمان هایی مانند اسکلروتراپی یا لیزردرمانی می تواند آن را برطرف کند.

۴- واریس های عنکبوتی معمولا در چه سنی شایع هستند؟

این نوع واریس معمولا در دهه ۳۰ یا ۴۰ سالگی ظاهر می شوند اما ممکن است گاهی اوقات در ۲۰ سالگی هم ایجاد شوند.

۵- آیا واریس عنکبوتی ارثی است؟

بله. یکی از عوامل ایجاد انواع واریس ژنتیک می باشد.

۶- آیا گرما برای واریس عنکبوتی خوب است؟

گرما رگ های خونی را گشاد می کند و باعث افزایش جریان خون می شود که می تواند ناراحتی و مشکل بیشتری ایجاد کند. بنابراین کمپرس سرد و سرما انتخاب بهتری خواهد بود.

۷- استرس می تواند باعث واریس عنکبوتی شود؟

استرس ممکن است با افزایش جریان و فشار خون باعث در رگ های کوچک بدن باعث کشیده شدن و آسیب آن ها و در نهایت ایجاد واریس عنکبوتی شود.

تاثیر اسکلروتراپی و لیزر سطحی در درمان واریس عنکبوتی

دیدگاه‌ها
دیدگاه خود را ارسال کنید