مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
رگ های واریسی گاهی می توانند هیچ علامتی از نظر ظاهری ایجاد نکنند زیرا در سیاهرگ های عمقی تشکیل شده اند که در زیر پوست قرار گرفته و قابل مشاهده نیستند.
بیشتر افراد این تصور را دارند که نشانه بارز بیماری واریس، رگ های آبی، بنفش یا بیرون زده ای هستند که از زیر پوست مشخص و قابل تشخیص هستند. اما شاید بد نباشد بدانید که گاهی رگ های واریسی می توانند از چشم شما پنهان شوند و بدون این که بدانید چه بر سر رگ هایتان آمده، احساس درد و ناراحتی داشته باشید!
قطعا کمی نگران کننده به نظر می رسد که دیگر برای تشخیص این بیماری دلمان را فقط به نداشتن رگ های برآمده و پیچ خورده خوش نکنیم و گاهی هم احتمال را به این بگذاریم که شاید احساس سنگینی و دردی که در پاهای به ظاهر بدون مشکلمان داریم، ناشی از یک واریس نهفته و عمقی باشد.
واریس یکی از بیماری های عروقی می باشد که عموما در پاها ایجاد می شود. وقتی سیاهرگ های پا نتوانند خون دریافتی از اندام ها را به خوبی و به طور کامل به سمت قلب هدایت کنند، در نتیجه مقداری از خون در رگ ها برگشت یا رفلاکس پیدا می کند. تجمع خون در سیاهرگ ها و فشاری که به دیواره آن ها وارد می کنند سبب ایجاد تورم، التهاب و پیچ خوردگی آن ها می شود و بیماری واریس ایجاد می شود.
واریس پا اغلب اوقات به صورت رگ های برآمده و به رنگ های آبی، بنفش یا قرمز دیده می شود. این نشانه های ظاهری باعث می شوند تا در بیشتر موارد تشخیص واریس پا چندان سخت نباشد. اما این بیماری گاهی می تواند بدون نشانه های ظاهری هم باشد. وقتی رگ های عمیق تر از سطح پوست واریسی شوند در این صورت دیگر نمی توانید به راحتی متوجه آن شوید و ممکن است دچار واریس نهفته یا عمقی شده باشید.
اگر می خواهید بدانید چقدر احتمال ابتلا به این بیماری را دارید به این عوامل دقت کنید:
در صورتی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارید، متاسفانه باید نگرانی و توجه زیادی در این مورد داتشه باشید.
افزایش سن و به خصوص سالمندی کارکرد رگ ها و دریچه های کنترل جریان خون واقع در آن ها را ضعیف می کند. بنابراین سالمندان بیشتر ممکن است دچار واریس پا شوند.
زنان به دلایلی مانند تغییرات هورمونی و آناتومی بدن خود، نسبت به مردان بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند.
بارداری و حاملگی به دلیل ایجاد افزایش حجم خون و فشاری که به عروق به خاطر افزایش وزن و حمل جنین ایجاد می کند از جمله عوامل مهم و زمینه ساز واریس می باشد. حتی برخی پزشکان توصیه می کنند که بهتر است زنان جهت بررسی و تشخیص واریس نهفته قبل از ازدواج معاینه شوند زیرا در دوران بارداری درمان واریس امکان پذیر نیست.
اضافه وزن و چاقی فشار زیادی به عروق و رگ های بدن به خصوص پاها وارد می کند. پس اگر در مورد ابتلا به این بیماری نگران هستید حتما در مورد کاهش وزن خود تصمیم جدی بگیرید.
اگر در طول روز به دلیل شرایط شغلی یا سبک زندگی، زیاد می نشنید یا می ایستید باعث اختلال و ضعف در جریان و گردش خون خود می شوید و خطر واریسی شدن رگ های خود را افزایش می دهید.
مصرف سیگار یا الکل، رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی و عدم فعالیت منظم از جمله مواردی هستند که اگر می خواهید دچار واریس پا نشوید باید از آن ها دوری کنید.
از آن جا که این نوع واریس نشانه ظاهری و قابل مشاهده ای ندارد توجه به این نشانه ها و علائم می تواند در تشخیص آن کمک کننده باشد:
احساس درد و ناراحتی به خصوص بعد از ایستادن یا نشستن طولانی مدت به ویژه در شب که ممکن است به صورت گرفتگی عضلانی هم باشد.
تورم و التهاب به خصوص در ناحیه مچ و ساق پا که معمولا بعد از فعالیت زیاد یا در پایان روز ایجاد می شود.
ممکن است در ناحیه رگ های واریسی احساس سوزش، خارش یا داغ شدن داشته باشید.
احساس ضربان یا کوبیدن در پا الزاما نشانه واریس نیست اما می تواند نشان دهنده یک مشکل در پاها باشد.
تغییر رنگ مثل پوست مانند قرمز یا قهوه ای شدن، خشکی، خارش، نازک یا ضخیم شدن پوست و وجود زخم که بهبود آن ها زمان بر است.
گاهی اوقات برجستگی های کوچک و نامشخصی از زیر پوست احساس می شوند که به اندازه رگ های واریسی واضح و مشخص نیستند.
التهاب رگ ها که با قرمزی، درد و زخم های باز وریدی همراه است.
همان طور که گفتیم چون این بیماری نشانه های ظاهری و قابل مشاهده ندارد، تشخیص آن توسط پزشک صورت می گیرد. سونوگرافی داپلر از جمله روش های متداولی است که برای تشخیص واریس پا استفاده می شود و جریان خون و وضعیت رگ ها را مورد بررسی قرار می دهد.
علاوه بر این روش هایی مانند ونوگرافی و ام آر آی برای تشخیص دقیق تر رگ های عمیق تر نیز ممکن است توسط پزشک انجام شود.
برای کاهش خطر ابتلا به واریس نهفته و عمقی پا می توانید این راهکارها را انجام دهید:
-ورزش منظم به خصوص پیاده روی و شنا
- استفاده از جوراب واریس با مشورت پزشک
- اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانی مدت
- بالا نگهداشتن پاها چند بار در طول روز به مدت چند دقیقه
- داشتن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم
در صورتی که می خواهید در مورد پیشگیری از واریس پا بیشتر بدانید مقاله نکات طلایی در پیشگیری از واریس پا را مطالعه کنید.
درمان این نوع واریس با توجه به شدت و علائم آن انجام می شود. به طور کلی دو نوع درمان غیر جراحی و جراحی وجود دارد.
ممکن است داروهای ضد التهاب و انعقاد یا تقویت کننده عروق تجویز گردد.
این نوع جوراب ها به تقویت و بهبود جریان خون در پاها کمک می کنند. برای استفاده از این نوع جوراب های فشاری حتما با پزشک مشورت کنید زیرا استفاده و تجویز خودسرانه آن ها باعث آسیب بیشتر خواهد شد.
داشتن فعالیت منظم روزانه، کاهش وزن، اجتناب از ایستادن و نشستن طولانی مدت و ... از جمله مواردی هستند که توصیه می شوند.
در درمان عمقی یا درون وریدی با استفاده از حرارت لیزر یا امواج رادیویی رگ های واریسی را مسدود و جریان خون در آن ها را متوقف می کنند. به این ترتیب رگ های معیوب از بین می روند و رفع می شوند.
اسکلروتراپی یکی از درمان های متداول و پیشرفته واریس است که با تزریق یک ماده شیمیایی به درون وریدهای واریسی پا آن ها را از بین می برند.
در روش فلبکتومی با ایجاد برش های بسیار کوچک روی پوست و در محل عروق واریسی، با استفاده از ابزارهای خاصی آن ها را از پا خارج می کنند.
مقاله درمان واریس پا با بهترین روش های قطعی و موثر به طور کامل در مورد روش هایی که امروزه جهت درمان واریس پا مورد استفاده قرار می گیرند توضیح داده است.
تصور این که واریس همیشه با رگ های متورم و پیچ خورده از زیر پوست قابل مشاهده باشد، نمی تواند در همه موارد درست باشد. گاهی ممکن است شما به دلیل درگیر شدن رگ هایی که در عمق پوست قرار گرفته اند بدون علائم ظاهری، مبتلا به واریس پا باشید.
در این صورت توجه به علائم و نشانه هایی مانند احساس سنگینی و خستگی، تورم، تغییر رنگ پوست یا زخم های وریدی در پاها و همچنین مراجعه به متخصص واریس جهت تشخیص قطعی و درمان این بیماری ضروری به نظر می رسد.
در مراحل اولیه معمولا خطری ایجاد نمی کند اما در صورت عدم درمان و مزمن شدن، می تواند منجر به ترومبوز وریدی عمقی یا زخم های پوستی شود.
ممکن است با علائمی مانند درد، سنگینی یا گرفتگی عضلات در پاها به ویژه بعد از ایستادن یا نشستن طولانی مدت مواجه شوید. با این حال در برخی بیماران ممکن است به خصوص در مراحل اولیه درد قابل توجهی وجود نداشته باشد.
بله، افزایش حجم خون، تغییرات هورمونی و آناتومی بدن می تواند خطر ابتلا به واریس نهفته را در زنان باردار افزایش دهد.
در صورتی که از نظر ژنتیک یا خانوادگی مستعد ابتلا به واریس پا هستید، اضافه وزن و سبک زندگی ناسالم دارید، در طول روز زیاد می ایستید یا می نشینید، باردار یا زن هستید بیشتر باید در زمینه ابتلا به واریس پا نگران باشید.
بله، ورزش هایی مانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری بسیار مفید هستند. در عین حال از انجام ورزش و فعالیت هایی که باعث فشار بیش از حد به پاها می شود خودداری کنید.