مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
ورزش یکی از راه هایی است که می تواند به بهبود جریان خون و تقویت عضلات پا کمک کند. ممکن است این سوال پیش بیاید که چه ورزش هایی برای واریس پا مناسب هستند؟
همه ما به خوبی تاثیر ورزش را بر سلامتی و تندرستی می دانیم و شاید بتوان گفت؛ امروزه افراد بیشتری نسبت به گذشته به این موضوع اهمیت می دهند. تحقیقات زیادی تاکنون اثر مثبت ورزش بر سلامت بدن و حتی کاهش یا از بین بردن بیماری ثابت کرده اند. مجله بین المللی علوم پزشکی و ورزش تمرینات منظم را در بهبود جریان خون و کاهش شدت درد در بیماران مبتلا به واریس پا موثر می داند.
واریس پا یکی از بیماری هایی است که به دلیل نارسایی و مشکلی که در دریچه های لانه کبوتری که در سیاهرگ های پا قرار دارند و با انقباض خود از بازگشت خونی که به سمت قلب می رود به عقب جلوگیری می کنند؛ ایجاد می شود. در واقع اختلالی که در جریان خون سیاهرگ ها به سمت قلب به وجود می آید واریس را به وجود می آورد.
در مقاله واریس چیست؟ علت به وجود آمدن این بیماری را به طور کامل همراه با علائم و نشانه ها توضیح دادیم.
ورزش یکی از راه هایی است که می تواند به بهبود جریان خون و تقویت عضلات پا، همچنین پیشگیری و کاهش علائم ناشی از واریس کمک کند. پس چه مبتلا به این بیماری باشید و چه نباشید؛ داشتن یک فعالیت منظم به سلامت سیستم قلبی و عروقی شما کمک زیادی خواهد کرد.
برای پاسخ به این سوال در ابتدا باید بگوییم اگر منظور ورزش هایی باشند که جهت این بیماری مناسب هستند و در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد، جواب مثبت است.
اثرات مثبت ورزش و داشتن فعالیت منظم و روزانه بدنی شامل موارد زیر است:
هنگامی که شما فعالیت بدنی داشته باشید، این کار باعث می شود تا جریان خون افزایش پیدا کند و همین موضوع به کم شدن درد و تورم در پاها نیز کمک خواهد کرد.
مسلما هر چه قدر عضلات پای شما قوی تر شود، از جمع شدن خون در رگ ها جلوگیری می شود و پمپاژ جریان خون از ساق پاها به سمت قلب موثرتر و بهتر اتفاق می افتد.
یکی از عواملی که باعث تشدید واریس می شود فشار زیادی است که به رگ ها وارد می شود. بعضی از ورزش های سبک مثل شنا یا پیاده روی باعث کم شدن این فشار می شوند و از پیشرفت یا شدت علائم واریس جلوگیری می کنند.
چاقی و اضافه وزن یکی از عواملی است که باعث واریس پا می شود، بنابراین تناسب بدن و کنترل وزن در جلوگیری از این بیماری به شما کمک خواهد کرد. ورزش علاوه بر تاثیرات مثبتی که می تواند بر عروق بدن داشته باشد، از چاقی و اضافه وزن هم پیشگیری خواهد کرد.
از جمله ورزش هایی که برای واریس مفید و مناسب هستند عبارتند از:
این ورزش سبک و کم فشار باعث تقویت جریان خون و کاهش تورم رگ های پا می شود. البته یادتان باشد سونا، جکوزی و حمام با آب و بخار داغ برای واریس توصیه نمی شوند و شنا کردن را با در نظر گرفتن این نکته انجام دهید.
تمرینات هوازی نقش زیادی در سلامت عروق و جریان خون دارند. پیاده روی یکی از بهترین و ساده ترین فعالیت برای بیماری واریس به حساب می آید. زیرا علاوه بر این که باعث تقویت ماهیچه ها و عضلات ساق پا می شود، گردش خون در رگ ها را نیز بهبود می بخشد.
سعی کنید این ورزش و فعالیت را روزانه به مدت حداقل ۳۰ دقیقه و به مدت ۴ الی ۵ روز در هفته انجام دهید.
این ورزش چه به صورت دوچرخه سواری در فضای باز و چه به صورت دوچرخه ثابت در فضای بسته یا باشگاه تاثیر مثبتی بر این بیماری خواهد داشت.
قوی شدن عضلات پا و کم شدن فشار از روی رگ ها از تاثیرات مهم این ورزش است.
حتی اگر امکان استفاده از دوچرخه را ندارید می توانید دراز بکشید و پاهای خود را بلند کنید و شروع به پدال زدن کنید. این کار را تا وقتی که جریان خون در پاهایتان را احساس کردید، ادامه دهید. دقت کنید که نباید فشار زیادی به پاهای خود وارد کنید و به طور سبک و تفریحی این فعالیت را انجام دهید.
یوگا حرکات گسترده و متنوعی دارد. اما یک سری حرکات کم فشار آن که مربوط به تقویت عضله های ساق پا می شوند، در بهبود علائم واریس تاثیرگذار هستند.
تمرین ویپارتیا کارانی یکی از فعالیت های موثر در این زمینه است که در آن نزدیک دیوار روی زمین دراز می کشیم و بعد پاهای خود را بالا برده و با زاویه مناسبی نسبت به زمین به دیوار می چسبانیم.
در طول روز سعی کنید چند بار و هر زمانی که برایتان امکان داشت، پاهای خود را حدودا ۳ دقیقه از سطح قلب و قفسه سینه بالاتر نگه دارید. سپس نشسته و پاهایتان را ۳ الی ۵ دقیقه در حالت نشسته روی صندلی یا کاناپه آویزان نگه دارید. بعد دوباره دراز بکشید و ۳ تا ۵ دقیقه به همان حالت بمانید.
شکل دیگر این حرکت به این صورت است که می توانید به پشت بخوابید و دست هایتان را کنار بدنتان بگذارید. بعد یکی از پاهایتان را با حالت عمود نسبت به زمین بالا ببرید و حدودا ۱۵ ثانیه نگه دارید. بعد پا را پایین بیاورید و همین حرکت را با پای دیگرتان انجام دهید.
با درگیر کردن ماهیچه های پا و مچ پا به بهبود گردش خون کمک می کنید. روی یک صندلی بنشینید و پاهای خود را روی زمین قرار دهید. به آرامی مچ پاهای خود را خم کنید، انگشتان پا را به سمت سقف بگیرید، سپس آنها را به سمت ساق پا خم کنید. این حرکت را چندین بار تکرار کنید تا جریان خون در ساق پاها افزایش یابد.
قسمت جلوی پنجه پا را روی پله قرار دهید و پاشنه پا را پایین و سپس بالا بکشید. سعی کنید سه بار در روز و هر بار ۱۵ مرتبه انجام دهید.
کنار یک دیوار یا تکیه گاه بایستید و سپس پا را به آرامی به جلو و عقب بچرخانید. این حرکت را روی هر دو پا ۱۰ تا ۱۵ بار در هر پا انجام دهید.
ورزش و حرکات خاصی هستند که با انجام آن ها می توانید کمک زیادی به بهبود و یا جلوگیری از علائم واریس کنید. در فیلمی که در انتهای این مقاله آمده است این ورزش ها را به شما آموزش داده ایم.
چند نکته مهم که باید در مورد انجام این ورزش ها در نظر داشته باشید:
توجه: در صورتی که دچار ناراحتی زانو یا مفاصل در پای خود هستید حرکات ورزشی را با احتیاط و تایید پزشک انجام دهید.
این سوال بسیار مهم است و توسط افراد زیادی پرسیده می شود و در پاسخ به آن باید گفت که برخی ورزش ها برای واریس مضر هستند و توصیه نمی شوند. زیرا این ورزش ها فشار بیشتری به رگ ها می آورند و باعث درد، تورم و تشدید واریس می شوند.
ورزش های نامناسب برای واریس عبارتند از:
دویدن به خصوص اگر به صورت طولانی مدت و شدت بالا باشد و به خصوص روی سطوح سخت، فشار زیادی به پاها وارد می کند و شدت علائم را بیشتر می کند.
والیبال، بسکتبال، فوتبال یا ورزش های رزمی که جهش و پرش زیادی دارند، اصلا برای افراد مبتلا به این بیماری توصیه نمی شوند.
ورزش های بدنسازی مثل اسکات و لانژ با وزنه ی سنگین و همچنین بلند کردن وزنه های سنگین در حالت ایستاده به دلیل افزایش فشار داخل شکم و رگ ها، فشار زیادی را به پا و رگ ها وارد می کنند.
پس اگر مبتلا به واریس هستید حتما احتیاط کنید و اگر ورزش های بدن سازی را به این شکل انجام می دهید جهت پیشگیری از واریس تمرینات مربوط به کاهش فشار از روی پا را نیز جدی بگیرید.
تمرینات ایروبیک عموما حرکات پرشتاب و تندی دارند و به همین دلیل می توانند شدت فشار به رگ های پا را بیشتر کنند. پس می توان نتیجه گرفت که ورزش ایروبیک برای واریس پا مناسب نیست و توصیه نمی شود.
ایستادن و نشستن طولانی مدت باعث افزایش فشار و تجمع خون در رگ های پا می گردد که شدت ایجاد و پیشرفت واریس را افزایش خواهد داد. ورزش های ایستاده طولانی مدت مانند تنیس یا بستکبال هم می توانند احتمال ابتلا به این بیماری را بالا ببرند.
بهتر است هر نیم ساعت یک بار اگر ایستاده اید بنشینید و اگر نشسته اید از جای خود بلند شوید و کمی راه بروید.
با توجه به مطالبی که اشاره کردیم به طور خلاصه می توان گفت ورزش هایی که فشار کمی به پاها وارد می کنند و همچنین باعث کم شدن شدت فشار، خستگی و تجمع خون در رگ ها می شوند برای واریس پا بسیار مفید هستند و می توانند در جلوگیری و بهبودی نقش موثری داشته باشند. علاوه بر این ورزش و فعالیت منظم می تواند باعث شل شدن و انعطاف پذیری بیشتر عضلات و شدت درد را در بیماران مبتلا به واریس پا کاهش دهند.
برعکس فعالیت هایی که فشار و شوک زیادی به پاها وارد می کنند به دلیل ایجاد تورم و فشار بیشتر به رگ ها برای این بیماری اصلا توصیه نمی شوند. بنابراین اگر مبتلا به واریس هستید از بلند کردن اجسام سنگین، ایستادن یا نشستن طولانی مدت و فعالیت هایی که به ساق پا فشار زیادی وارد می کنند پرهیز کنید.
اگر می خواهید در کنار ورزش یک رژیم غذایی و برنامه هفتگی مناسب نیز برای درمان واریس پا داشته باشید، مطالعه بهترین رژیم غذایی برای درمان واریس پا را به شما پیشنهاد می کنیم. مسلما ورزش در کنار یک رژیم غذایی سالم در حفظ سلامت و تندرستی شما موثرتر خواهد بود.
این اتفاق به دلیل تمرینات ورزشی و سختی که انجام می شود می افتد و علت آن افزایش جریان خون و فعالیت رگ ها در طول تمرینات جهت خون رسانی می باشد. علاوه بر این عضلانی شدن و کم شدن توده چربی بدن، سیاهرگ ها را برجسته تر می کند و تورم و سفت شدن ماهیچه ها، رگ ها را به سمت سطح پوست هل می دهد.
اگر چه ورزش در پیشگیری از واریس و حفظ سلامت رگ ها مفید می باشد اما اگر دچار رگ های واریسی هستید نیاز به یک مداخله پزشکی دارید تا آن ها درمان و برطرف شوند. به خصوص اگر واریس شما دردناک و مزمن شده است باید مراقب باشید و از دویدن، بلند کردن اجسام سنگین و فشار آوردن روی پاهای خود خودداری کنید.
اسکات می تواند فشار زیادی به رگ های شما وارد کند و سبب برگشت خون به پاها و واریسی شدن رگ های پا یا تشدید درد و ناراحتی شود.
سرما و آب سرد می تواند رگ ها را کوچک و التهاب و تورم آن ها را کاهش دهد و خون را به سمت قلب برگرداند اما گرما نتیجه معکوس دارد و می تواند علائم واریس را تشدید کند.
یکی از بهترین ورزش ها و فعالیت ها برای شخصی که مبتلا به واریس است پیاده روی می باشد. پیاده روی یکی از ساده ترین فعالیت ها می باشد که می توانید در هر زمان و بدون تجهیزات خاصی آن را انجام دهید. فقط به یاد داشته باشید حتما کفش مناسب و لباس راحت بپوشید.
همان طور که در مقاله اشاره کردیم فعالیت هایی که باعث افزایش فشار به پاها شوند منجر به شدت علائم و ناراحتی خواهند شد. دویدن و پریدن هم فشار و جریان خون در رگ های پا را افزایش می دهد و برای افراد مبتلا به واریس توصیه نمی شود.
ورزش کردن در طی پنج روز هفته به مدت حداقل ۳۰ دقیقه می تواند برای سلامت رگ ها و واریس مفید باشد.
فیلم ورزش واریس پا به شما ورزش های موثری را جهت جلوگیری و درمان واریس آموزش می دهد. با مشاهده کلیپ و انجام حرکت ها به شکلی که آموزش داده شده است می توانید تا حد زیادی باعث پیشگیری و بهبود واریس پا شوید.