دریافت نوبت

Follow us

بهترین رژیم غذایی برای درمان واریس پا + برنامه غذایی هفتگی

  
 
زمان مطالعه: 14 دقیقه

واریس یکی از بیماری هایی است که می توان از معجزه غذا جهت درمان آن بهره گرفت. داشتن یک برنامه غذایی هفتگی و یک رژیم غذایی خوب کار را برای شما راحت تر خواهد کرد.

1403/10/15 10:18
0
177

بقراط پدر طب معتقد بود که غذا می تواند بهترین دارو باشد. مصریان، چین، یونان باستان و هندی ها غذا را به عنوان یک ابزار قدرتمند برای حفظ سلامتی و درمان بیماری ها می دانستند.

این باور که غذا دارو است ریشه در این دارد که انسان ها از گذشته های دور به خواص درمانی غذاها پی برده اند و از آن ها جهت درمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها استفاده کرده اند.

غذا می تواند نقش مهمی در حفظ سلامت ما ایفا کند و با انتخاب غذاهای سالم و متنوع می توانیم از بیماری ها پیشگیری کنیم و زندگی خود را بهبود ببخشیم.

واریس نیز یکی از بیماری هایی است که می توان از معجزه غذا جهت درمان آن بهره گرفت. هر چند نمی توان آن را یک درمان قطعی و جایگزین روش های پزشکی دانست اما راهی مطمئن و بی خطر برای مقابله با این بیماری و کاهش علائم ناشی از آن خواهد بود.

واریس پا

واریس پا یکی از شایع ترین نوع واریس می باشد که به دلیل اختلال و نقص در دیواره رگ ها و دریچه های کنترل خون واقع در آن ها، به وجود می آید. وقتی خون سیاهرگ ها از سمت اندام ها به قلب نتواند به خوبی و به طور کامل پمپاژ شود، مقداری از خون در سیاهرگ ها جمع شده و باعث ایجاد التهاب و تورم در عروق پا و واریسی شدن آن ها می شود.

این بیماری با توجه به شدت و عمق عروق واریسی انواع مختلفی دارد و در صورتی که می خواهید درباره این بیماری، علائم و انواع آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، مطالعه مقاله واریس چیست؟ را به شما پیشنهاد می کنیم. در این مقاله شما با این بیماری به طور کامل آشنا خواهید شد.

تاثیر رژیم غذایی مناسب بر واریس پا

غذاهای مفید و سالم به روش های مختلفی به کاهش و بهبود علائم واریس کمک می کنند:

  • کاهش التهاب و تورم

برخی مواد غذایی به دلیل خاصیت ضدالتهابی سبب کاهش تورم و التهاب ناشی از واریس می شوند.

  • بهبود و تقویت جریان خون

مواد مغذی موجود در بعضی غذاها در بهبود و تقویت جریان خون تاثیر زیادی خواهند داشت.

  • تقویت دیواره رگ ها

تقویت دیواره رگ ها از طریق خوردن مواد غذایی که این خاصیت را دارند، از واریسی شدن آن ها و شدت یافتن علائم پیشگیری خواهد کرد.

  • کنترل وزن

چاقی و اضافه وزن عامل و زنگ خطری برای واریس پا می باشد. طبیعتا کاهش وزن و کنترل آن با یک رژیم غذایی مناسب، می تواند فشار روی رگ ها و عروق را کاهش دهد.

برای واریس پا چه بخوریم؟

غذاها و موادی که برای واریس پا مفید هستند:

  • میوه ها و سبزیجات

خوردن میوه و سبزیجاتی که حاوی فیبر، ویتامین های C , E , K، ویتامین های گروه B، آنتی اکسیدان و فلاونوئید باشند، سبب کاهش التهاب، بهبود جریان خون عروق و محافظت از دیواره رگ ها می شود. بنابراین مصرف این میوه و سبزیجات بیشتر توصیه می شود:

- مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیمو و ..)

- میوه های قرمز، آبی و بنفش رنگ مانند توت ها (توت فرنگی، بلوبری)، انگور قرمز، گیلاس

- گوجه فرنگی

- کیوی

- فلفل دلمه ای یا سبز

- سبزیجات برگ پهن سبز مانند اسفناج

- کلم بروکلی، هویج

- سیب

- پیاز و تره فرنگی

- آووکادو

- چای سبز

- زنجبیل

توجه : ویتامین K با توجه به این که عاملی برای لخته شدن خون هم به حساب می آید؛ اگر مقداری لخته در رگ های واریسی وجود داشته باشد، ویتامین K خون را غلیظ می کند و گردش خون در پاها یا سایر قسمت های بدن با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین باید در مورد مصرف مواد غذایی که حاوی این ویتامین هستند، در صورتی که به وجود لخته در عروق شک دارید، محتاط باشید!

برای واریس پا چه بخوریم

  • غلات کامل

فیبر و منیزیم موجود در غلات کامل یعنی غلاتی که سبوس و جوانه آن ها جدا نشده است سبب هضم بهتر، کاهش یبوست (که یکی از عوامل تشدید واریس می باشد و مقاله یبوست تهدیدی جدی برای ابتلا به واریس این موضوع را به طور کامل بررسی کرده است) و همچنین کاهش فشار روی رگ ها می شود.

- برنج قهوه ای

- بلغور گندم

- بلغور جوی دو سر

- آرد سبوس دار

- نان سنگک

  • ماهی های چرب

این نوع ماهی ها حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که در رفع التهاب وریدی و تقویت جریان خون موثر عمل می کنند. 

- ماهی سالمون

- ماهی قزل آلا

- ماهی ساردین

  • آجیل و دانه ها

آجیل ها و دانه ها سرشار از منیزیم هستند که به آرامش عضلات و کاهش علائم واریس کمک می کنند.

- گردو

- پسته

- بادام ها (درختی، هندی، زمینی)

- تخمه هندوانه

- فندق

  • حبوبات

حبوبات سرشار از ترکیبات ضد التهابی هستند که علاوه بر این که درد و تورم ناشی از واریس را کاهش می دهند، باعث تقویت دیواره رگ ها شده و از تشکیل لخته در رگ ها جلوگیری می کنند. برای پیشگیری و درمان واریس پا بهتر است انواع مختلف آن ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

  • لبنیات کم چرب

خوردن لبینات کم چرب و همچنین ماست پروبیوتیک که حاوی چربی کمتر و کلسیم بیشتری هستند؛ به انقباض و انبساط رگ های خونی و سلامت عضلات اطراف آن ها کمک می کنند.

  • شکلات تلخ ۷۰ تا ۸۰ درصد

شکلات تلخ علاوه بر این که دارای مقادیر مناسبی فیبر، آنتی اکسیدان، فلاونوئید است؛ مطالعات نشان داده اند که می تواند فشار روی رگ ها و عروق را کاهش دهد. البته به دلیل کالری بالا و شکر موجود در آن بهتر است در حد اعتدال آن را مصرف کنید.

  • مس

خوراکی هایی که این ماده مفید را دارا هستند نه تنها باعث تولید گلبول های قرمز و تقویت جریان خون می شوند بلکه به سلامت و ترمیم رگ ها نیز کمک می کنند. 

- انجیر خشک

- برگه زردآلو

- پودر فلفل قرمز

- زیره

- کنجد

در مقاله ای با عنوان اقدامات پیشگیرانه و درمان های واریس در یکی از مجلات معتبر پزشکی، مصرف میوه و سبزیجاتی مانند انگور، شاه توت، آووکادو، زنجبیل و رزماری را برای پیشگیری از واریس موثر می داند.

  • نوشیدن آب کافی

سعی کنید در طول روز آب کافی بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید زیرا این کار باعث بهبود جریان خون در رگ ها می شود.

برنامه غذایی هفتگی واریس پا

در جدول زیر یک نمونه برنامه هفتگی مناسب برای مبتلایان واریس پا ارائه و پیشنهاد شده است:

روزصبحانهمیان وعدهناهارمیان وعدهشام
شنبه

جو دو سر با

میوه ها و مغزها و

یک لیوان شیر کم چرب

میوه (کیوی)

سالاد سبزیجات با روغن زیتون و ماهی سالمون یا قزل آلا کبابی

 

یک مشت آجیل

(بادام و گردو)

سالاد سبزیجات (کاهو، اسفناج) با لوبیا پخته و روغن زیتون

یک شنبه

املت سبزیجات با

نان سبوس و

یک لیوان آب پرتقال طبیعی

میوه (سیب، موز)

سالاد کاهو با

مرغ گریل و

سس لیمو

ماست کم چرب با

مغزها

 

 

خوراک سبزیجات (کدو، بروکلی) و برنج قهوه ای

دوشنبه

جو دو سر با

میوه ها و مغزها و

یک لیوان شیر کم چرب

میوه خشک

( زردآلو خشک یا کشمش)

سوپ عدس و سبزیجات( هویج، کرفس، بروکلی) با

نان سنگک

یک مشت آجیل مخلوط

پاستا سبوس دار با سس گوجه فرنگی خانگی و سبزیجات

سه شنبه

اسموتی میوه و سبزیجات

(موز، اسفناج، شیربادام)

مغزهاماهی قزل آلا با برنج قهوه ای و سبزیجات بخار پز

یک میوه یا 

(یک لیوان آب هندوانه)

سوپ سبزیجات (کدو، کرفس، گوجه فرنگی) با نان سبوس دار
چهارشنبه

تخم مرغ آب پز، نان تست سبوس دار، یک لیوان چای سبز

میوه

لوبیا پلو با

سالاد شیرازی

یک مشت کشمش یا خرماکینوا با سبزیجات پخته و سس لیمو
پنج شنبهپنیر کاتیج با میوه و مغزها میوه (سیب یا آناناس)سالاد مرغ یا سس زیتونیک مشت بادامپوره سیب زمینی شیرین با سالاد سبزیجات
جمعهاملت سبزیجات با نان سبوس، یک لیوان آب پرتقالمیوه (انار) عدس پلو با سبزیجاتماست کم چرب با مغزهاسالاد گندم یا کینوا یا برنج قهوه ای با گوجه فرنگی، خیار و دانه های چیا

دقت کنید که می توانید با توجه به فصل و ذائقه خود از انواع میوه، سبزیجات، حبوبات و مغزهای متنوع و همچنین خوراکی های مفیدی که در این مقاله نام بردیم در این برنامه غذایی جایگزین و استفاده کنید. نوشیدن آب کافی و ورزش منظم را فراموش نکنید. اگر می خواهید در مورد بهترین ورزش ها برای واریس پا بیشتر بدانید، خواندن این مقاله می تواند مفید باشد.

غذاهای مفید و مضر برای واریس

برای واریس پا چه نخوریم؟

برای این که بتوانید از تاثیرات خوب غذاهای مفید بهره مند شوید لازم است تا از غذاهای مضر هم دوری کنید. غذاها و موادی که برای واریس پا بسیار مضر هستند عبارتند از:

  • غذاهای فرآوری شده: این نوع غذاها که شامل محصولات کارخانه ای، کنسروی، غذاهای منجمد و آماده می شوند عموما سدیم، قند و چربی بالایی دارند که سبب احتباس آب و افزایش فشارخون و در نتیجه بدتر شدن واریس می شوند.
  • گوشت قرمز: مصرف زیاد گوشت قرمز، التهاب و تورم را در بدن افزایش می دهد.
  • الکل: نوشیدن الکل سبب گشاد شدن عروق و رگ های خونی و تشدید واریس می شود.
  • نوشابه های گازدار: قند و کافئین موجود در این نوشابه ها بسیار برای واریس پا مضر هستند.
  • غذاهای شور و پرنمک: سدیم موجود در نمک سبب احتباس و جمع شدن آب و مایعات در بدن می شود که می تواند واریس پا را تشدید کند.
  • کافئین: کافئین باعث انقباض و تنگ شدن عروق و رگ ها می شود بنابراین مصرف آن می تواند باعث بالا رفتن فشار خون و یا شدت یافتن علائم واریس شود.
  • چربی و کلسترول: تجمع چربی و کلسترول در دیواره عروق و رگ ها می تواند باعث انسداد و بسته شدن آن ها شود که علاوه بر ایجاد بیماری های قلبی و عروقی، برای مبتلایان به واریس نیز می تواند خطرآفرین باشد. غذاهای سرخ کرده، فست فودها، لبنیات و گوشت های پر چرب حاوی مقادیر زیادی کلسترول و چربی اشباع شده هستند.

جمع بندی

با داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب می توانید در درمان و به خصوص پیشگیری از واریس پا موفق عمل کنید. اما باید در نظر داشته باشید که همان طور که در مصرف دارو اندازه و مقدار مشخصی وجود دارد، برای مصرف غذا نیز به همین شکل است. بعضی از مواد غذایی می توانند هم دارای ماده مفیدی و هم شامل ماده مضری برای واریس پا باشند. به عنوان مثال چای سبز به جهت آنتی اکسیدان بالا یک نوشیدنی مفید جهت واریس پا محسوب می شود. اما به دلیل داشتن کافئین که برای این بیماری مضر است، بهتر است در مصرف آن حد اعتدال را رعایت کنید. ورزش منظم، مصرف آب کافی و پرهیز از غذاهای مضر را هم جهت تاثیر بیشتر رژیم غذایی، فراموش نکنید و به این موضوع هم توجه داشته باشید که درمان واریس پا کار سختی نیست و اگر نیاز به درمان پزشکی دارید، رژیم غذایی به تنهایی نمی تواند مشکل شما را برطرف کند.

سوالات متداول

۱- بهترین ماده غذایی برای واریس چیست؟

سبزیجات برگ دار و میوه های متنوع که رنگ های قرمز روشن، بنفش تیره، نارنجی و زرد دارند؛ بهترین مواد غذایی برای واریس هستند.

۲- چه نوشیدنی هایی برای واریس مفید هستند؟

آب انار، آب چغندر، چای سبز و آب لیمو و عسل از نوشیدنی های مفید جهت واریس هستند که البته در مصرف آن ها به خصوص چای سبز زیاده روی نکنید. بهترین نوشیدنی برای واریس مصرف آب به اندازه کافی می باشد. 

۳- بهترین میوه ها برای درمان واریس چه هستند؟

سیب، گیلاس، زغال اخته، تمشک، زیتون سیاه و بلوبری از جمله بهترین میوه ها برای درمان واریس هستند.

۴- آیا قهوه برای واریس خوب است؟

همان طور که در مقاله اشاره کردیم کافئین باعث انقباض عروق و تشدید علائم واریس می شود. قهوه نیز به دلیل داشتن کافئین برای بیماران واریسی مناسب نیست و توصیه نمی گردد.

۵- آیا خیار برای واریس مضر است؟

خیار به دلیل داشتن ویتامین سی و خواص ضدالتهابی نه تنها مضر نیست بلکه مفید هم می باشد و همان طور که گفته شد مصرف میوه ها و سبزیجات برای این بیماری بسیار مفید می باشد. اما باید در نظر داشت که همیشه اعتدال را در مصرف هر ماده غذایی رعایت کنیم زیرا هر غذایی علاوه بر مزایا و فواید، در صورت مصرف بیش از اندازه، مضرات خود را هم خواهد داشت.

۶- آیا رژیم غذایی می تواند به تنهایی مشکل واریس را برطرف و آن را درمان کند؟

از آن جا که در واریس، رگ ها آسیب دیده اند نمی توان بدون مداخله پزشکی آن ها را به طور کامل برطرف و درمان کرد.

۷- چه اندازه باید از مواد غذایی مفید استفاده کرد؟

به اندازه! بوعلی سینا می گوید: هر چیزی کمش دارو، متوسطش غذا و زیادش سم است.

دیدگاه‌ها
دیدگاه خود را ارسال کنید