دریافت نوبت

Follow us

آیا واریس پا به بیماری های قلبی ربط دارد؟

  
 
زمان مطالعه: 7 دقیقه

بسیاری از کسانی که مبتلا به واریس پا می باشند نگران این هستند که به بیماری قلبی هم دچار شوند. ولی آیا واقعا این دو بیماری با هم ارتباط دارند؟ آیا مشکلات قلبی هم می توانند باعث واریس پا شوند؟

1403/09/04 15:20
0
80

سوال بسیاری از بیمارانی که مبتلا به واریس پا یا بیماری های قلبی می باشند این است که آیا این دو بیماری می توانند با هم ارتباط داشته باشند و ابتلا به هر کدام از این بیماری ها می تواند منجر به بیماری دیگر شود؟

در ابتدا باید بگوییم که تاکنون ارتباط مستقیم و قطعی بین واریس پا و بیماری های قلبی کشف و ثابت نشده است اما این که چرا بعضی از افراد این دو بیماری را به هم ربط داده اند به دلایلی می باشد که در ادامه مطلب آن ها را عنوان خواهیم کرد.

علت ارتباط واریس پا و بیماری های قلبی

واریس پا و بیماری های قلبی گاهی علت و علائم مشترکی دارند و همین موضوع باعث می شود به نظر بیاید میان آن ها ارتباطی وجود دارد:

علائم مشابه واریس پا و بیماری های قلبی

واریس بیماری است که به علت مشکل در سیستم عروق و رگ های پا و بازگرداندن خون به قلب ایجاد می شود اما بیماری های قلبی معمولا به علت مشکلات سیستم گردش خون در بدن به وجود می آیند. پس علت ایجاد هر دو بیماری متفاوت است.

اما برخی علائم و نشانه ها در واریس پا و برخی بیماری های قلبی مشترک هستند:

  • تورم پاها و مچ پا

  • بی حسی و درد در پاها

  • تغییر رنگ پوست پاها

  • زخم شدن پا

  • خستگی

  • تنگی نفس

عوامل مشترک در ایجاد هر دو بیماری

هر دو بیماری می توانند ناشی از این عوامل خطر آفرین باشند:

  • چاقی و اضافه وزن

  • سن بالا

  • کم تحرکی

  • فشارخون بالا

  • سبک زندگی ناسالم

با وجود علت های مشترکی که نام بردیم، لازم به توضیح است که واریس معمولا به دلیل ضعف رگ ها و دریچه های درون آن ها و جمع شدن خون در رگ های پا ایجاد می شود و بیشتر ناشی از عواملی مانند ژنتیک، ایستادن طولانی مدت، بارداری و چاقی است.

واریس پا و بیماری های قلبی

اگر چه بیماری های واریس و قلبی نمی توانند با هم ارتباط مستقیمی داشته باشند اما عوامل و شرایط مشترکی ممکن است باعث ایجاد این دو بیماری به طور هم زمان در یک فرد و یا تشدید علائم شود.

مثلا بعضی از بیماری های قلبی می توانند باعث ایجاد لخته خون شوند و اگر این لخته به پاها برسد می تواند باعث انسداد رگ و تشدید واریس شود و یا نارسایی قلبی ممکن است باعث ایجاد فشار بیشتر به رگ های پا شود.

از طرفی در صورتی که مبتلا به واریس پا باشید نیز به دلیل این که جریان خون نمی تواند از سمت پاها به قلب به خوبی حرکت کند، ممکن است فشار بیشتری به قلب وارد شود. همچنین در مواردی که واریس پا منجر به ایجاد زخم در پاها می شود، خطر ابتلا به بیماری های قلبی هم افزایش خواهد یافت.

در نتیجه می توان گفت اگر چه هر دو بیماری با هم ارتباط علت و معلولی ندارند، اما می توانند زمینه ساز خطر و شدت علائم باشند. بنابراین اگر فردی مبتلا به هر دو بیماری باشد لازم است حتما زیر نظر پزشک متخصص تحت درمان باشد.

ارتباط واریس پا با بیماری قلبی

علائم بیماری های قلبی در پاها

بسیاری از بیماری های قلبی به دلیل لخته شدن خون، کاهش جریان خون و تجمع مایع به دلیل ناتوانی قلب در پمپاژ موثر خون باعث ایجاد علائم و نشانه هایی در پاها نیز می شوند که به دلیل مشابهت با علائم واریس پا ممکن است با این بیماری اشتباه گرفته شود. بیماری های قلبی که می توانند باعث علائم در پا شوند عبارتند از:

  • بیماری عروق کرونر

در این بیماری رگ ها و شریان های کرونر که خون را به قلب می رسانند تنگ می شوند. در موارد شدیدتر، این بیماری باعث کاهش جریان خون به پاها و ایجاد ضعف، بی حسی و درد در پاها می شود.

  • لخته شدن خون

اگر در قلب لخته خون تشکیل شود می تواند به رگ های پا برسد و آن را مسدود کند. در این صورت با علائمی مشابه واریس پا یعنی تورم، درد شدید و تغییر رنگ پوست پا مواجه خواهیم شد.

  • آریتمی قلب

بعضی از آریتمی ها یا نامنظمی ضربان قلب هم می توانند به دلیل کاهش کارایی قلب منجر به جمع شدن خون در و ایجاد ورم پا شوند.

  • نارسایی قلبی

هنگامی که قلب نتواند خون کافی و مورد نیاز بدن را پمپاژ کند در این صورت علائمی مانند تورم و احساس سنگینی در پاها و مچ پا اتفاق می افتد.

  • بیماری شریان محیطی(PAD)

وقتی سرخرگ یا شریان های پا تنگ می شوند و جریان خون کاهش می یابد این بیماری تشخیص داده می شود. از جمله نشانه های آن می توان به درد پا هنگام راه رفتن، بی حسی یا سرد بودن پاها، کاهش موهای پا و ناخن های شکننده اشاره کرد.

نتیجه گیری

با توجه به مطالبی که گفته شد گاهی بیماری های قلبی و واریس پا می توانند علائم مشابهی داشته باشند. بنابراین تشخیص دقیق تنها توسط پزشک با انجام آزمایشات لازم مثل نوار قلب، اکوکاردیوگرافی، سونوگرافی عروق و یا آزمایش خون امکان خواهد داشت.

اگر چه این دو بیماری ارتباط مستقیم و ثابت شده ای با هم ندارند اما می توانند شدت و میزان ریسک یک دیگر را افزایش دهند. به خصوص اگر همزمان مبتلا به هر دو بیماری هستید باید توجه بیشتری نسبت به علائم و بدن خود داشته باشید.

فراموش نکنید که پا قلب دوم انسان به شمار می آید و عضلات ساق پا با انقباض و انبساط خود به پمپاژ خون به سمت قلب کمک می کنند و این کار مانند عملکرد قلب است. پاها شبکه گسترده ای از رگ ها را دارند و سلامت آن ها تاثیر به سزایی در سلامت کلی بدن دارد.

سعی کنید با ورزش منظم، استفاده از کفش مناسب، کنترل فشارخون و وزن از آن ها مراقبت کنید و اگر مبتلا به واریس پا می باشید؛ با توجه به پیشرفت تکنولوژی و راه های درمان غیر جراحی که امروزه کاربرد زیادی دارند به راحتی می توانید آن را درمان و خود را از این نگرانی رها کنید.

مطمئن باشید اگر واریس نتواند باعث بیماری قلبی در شما شود، نگرانی و استرسی که در مورد آن دارید ممکن است به قلب شما آسیب بزند!

دیدگاه‌ها
دیدگاه خود را ارسال کنید