مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
اسکلروتراپی و لیزر دو روش درمان واریس پا می باشند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. شاید برای شما هم این سوال مطرح باشد که کدام روش بهتر و مناسب تر است؟
واریس یکی از بیماری هایی است که به خصوص در پاها دیده می شود. نارسایی و ضعف دیواره و دریچه های درون رگ ها باعث افزایش و تجمع فشارخون در عروق می شود و بنابراین رگ ها به شکل متورم و پیچ خورده در می آیند. این بیماری به جز مشکلاتی مانند درد، ناراحتی، تورم و احساس خستگی و سنگینی در پاها ظاهر ناخوشایندی نیز ایجاد می کند.
بسیاری از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند اغلب به دنبال روش هایی ساده، کم درد، کم هزینه با دوره نقاهت کوتاه هستند و از روش هایی مانند جراحی امتناع می کنند.
امروزه با پیشرفت علم پزشکی و تکنولوژی، درمان های متنوع و گسترده ای برای واریس وجود دارد. برخلاف گذشته که دارو یا جراحی تنها درمان قطعی این بیماری به شمار می آمد، در حال حاضر انواع روش های درمان واریس که بسیار راحت تر و اغلب بدون درد و خونریزی هستند وجود دارند. از جمله این روش ها می توان اسکلروتراپی و لیزر درمانی را نام برد.
مقایسه این دو روش، کاربرد و بررسی مزایا و معایب هر کدام از آن ها به شما در انتخاب درمان درست کمک خواهد کرد. البته پزشک متخصص با توجه به نوع و شدت واریس و شرایط عمومی هر بیمار بهترین تصمیم گیرنده برای درمان خواهد بود.
در اسکلروتراپی با تزریق یک ماده شیمیایی (اسکلروزان) به وسیله یک سوزن نازک به درون عروق واریسی، دیواره رگ ها تخریب و سبب چسبندگی و بسته شدن آن ها می شوند. بسته شدن رگ های واریسی باعث می شود تا خون در آن ها جریان پیدا نکند و به این ترتیب به مرور زمان از بین می روند.
اسکلروتراپی معمولا به دو روش انجام می شود:
در این روش که قدیمی تر و رایج تر است، مایع اسکلروزان با یک سوزن نازک و کوچک به داخل رگ واریسی تزریق می شود. این محلول با دیواره رگ واکنش می دهد و رگ واریسی به تدریج مسدود و از بین می رود.
در روش فوم، ماده شیمیایی تزریقی را به وسیله مخلوط کردن با هوا به صورت کف در می آورند و بعد به داخل رگ تزریق می کنند. فوم اسکلروتراپی به دلیل سطح تماس بیشتر با رگ ها بیشتر برای درمان رگ های بزرگ و اثرگذاری سریع تر مناسب است.
این درمان شامل مراحل زیر می باشد:
مزایایی که می توان برای اسکلروتراپی نام برد:
- کم تهاجمی: نیازی به جراحی و برش نیست و بدون درد و خونریزی انجام می شود.
- مناسب برای رگ های کوچک تا متوسط و واریس های عنکبوتی
- هزینه کمتر نسبت به برخی درمان های دیگر واریس
- می تواند ظاهر نامطلوب رگ های واریسی را در زمان کوتاهی بهبود ببخشد.
معایب این درمان عبارتند از:
- احتمال کبودی و درد در محل تزریق وجود دارد.
- گاهی نیاز به چند جلسه درمان است.
- احتمال عوارض نادری مثل لخته شدن خون، التهاب وریدی و یا تغییر رنگ پوست می باشد.
در ابتدا لازم است بگوییم لیزر درمانی به دو طریق سطحی و عمقی برای درمان واریس انجام می شود.
لیزر درمانی سطحی برای درمان رگ های کوچک و سطحی یا واریس های عنکبوتی کاربرد دارد. در این روش با تاباندن اشعه لیزر از روی پوست به وریدهای واریسی باعث بسته شدن و از بین رفتن آن ها می شوند.
لیزر درمانی داخلی برای از بین بردن رگ های بزرگ تر و عمقی تر به کار می رود. در این نوع لیزر درمانی ابتدا در محل مورد نظر بی حسی موضعی ایجاد می شود و سپس فیبر لیزر از طریق یک سوزن بسیار نازک وارد رگ های واریسی شده و با ایجاد حرارت باعث چسبندگی و مسدود شدن آن ها می شود.
مزایای لیزر درمانی را می توان به صورت موارد زیر نام برد:
- کم تهاجمی و بدون نیاز به برش و بخیه انجام می شود.
- درد کم و قابل کنترلی دارد.
- تاثیر بالایی دارد و رگ های واریسی را به طور کامل از بین می برد.
- عوارض جانبی خفیف و کمتری نسبت به درمان هایی مانند جراحی دارد.
معایب لیزر درمانی شامل این موارد می باشد:
- هزینه بیشتر و بالاتری نسبت به برخی درمان ها دارد و ممکن است تحت پوشش بیمه قرار نگیرد.
- در برخی موارد نیاز به تکرار پذیری دارد.
مهم ترین مواردی که می توان اسکلروتراپی و لیزر درمانی را با هم مقایسه کرد و برای بسیاری از بیماران مورد اهمیت و توجه هستند:
هزینه لیزر درمانی به خصوص لیزر عمقی بیشتر از اسکلروتراپی است و همان طور که در بخش های قبلی اشاره کردیم اسکلروتراپی نسبت به بعضی درمان ها هزینه کمتری دارد.
در هر دو روش احتمال عوارض های جانبی وجود دارد اما این عوارض در هر دو روش معمولا خفیف و موقتی هستند.
مدت زمان بهبودی در اسکلروتراپی معمولا دوره ای متوسط و به مدت چند هفته می باشد. در درمان لیزر سطحی این زمان کوتاه و چند روزه و در لیزر عمقی دوره ای کوتاه تا متوسط بسته به نوع و شدت واریس خواهد بود.
هر دو روش برای درمان واریس موثر هستند، اما لیزر درمانی معمولا نتایج طولانی تر و ماندگارتری دارد.
اسکلروتراپی برای رگ های کوچک تا متوسط و واریس های عنکبوتی کاربرد دارد اما لیزر درمانی برای درمان رگ های سطحی و نوع عمقی آن برای از بین بردن واریس های بزرگ و عمقی به کار می رود.
برخی از درمان ها برای بعضی بیماران به دلیل شرایط عمومی و یا بیماری های زمینه ای مناسب نمی باشند. به عنوان مثال اسکلروتراپی برای کسانی که مبتلا به لخته عروقی و یا کهولت سن و ناتوانی در حرکت دارند توصیه نمی شود. لیزر درمانی هم برای بیماران مبتلا به اختلالات خونریزی و یا بیماری های پوستی مزمن هم می تواند خطر و عوارض داشته باشد.
ترکیب اسکلروتراپی و لیزر می تواند به عنوان یکی از درمان های واریس پا مورد استفاده قرار گیرد. یک تحقیق با عنوان درمان واریس با لیزر بعد از فوم اسکلروتراپی ثابت کرده است که ترکیب این دو برای درمان رگ های واریسی کوچک می تواند نتایج بهتر و عالی تری داشته باشد.
از جمله مزایای این درمان ترکیبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برای انجام این درمان ترکیبی متخصص بهترین تصمیم گیرنده خواهد بود و ممکن است گاهی اوقات برای رسیدن به نتیجه بهتر، نیاز به تکرار جلسات درمانی باشد.
با توجه به مقایسه این دو روش درمان می توان گفت که هر کدام از این روش ها از نظر مواردی که بررسی کردیم با هم تفاوت هایی دارند. ممکن است در یک بیمار بحث هزینه مهم باشد و در بیمار دیگری دوره بهبودی اولویت بیشتری داشته باشد. بنابراین نمی توان گفت که کدام روش نسبت به دیگری بهتر خواهد بود. ضمن این که بعضی بیماران انتخاب مناسبی برای اجرای درمان نیستند و در نهایت پزشک با توجه به نوع و شدت واریس و شرایط بیمار بهترین تصمیم گیرنده برای انتخاب درمان مناسب خواهد بود.
هر دو روش اغلب با بی حسی موضعی انجام می شود و بنابراین درد کمی دارند.
بله، در برخی موارد متخصص بر اساس تشخیص خود ترکیبی از اسکلروتراپی و لیزر را انجام می دهد.
اسکلروتراپی برای رگ های واریسی کوچک و کم عمق مانند عنکبوتی انجام می شود، اما لیزر داخلی یا عمقی واریس پا برای درمان رگ های بزرگ و عمیق مانند واریس طنابی کاربرد دارد.
در اسکلروتراپی بهبودی معمولا سریعتر است و چند روز تا چند هفته ممکن است طول بکشد اما در لیزر داخلی پا یا EVLT دوره بهبودی بین چند هفته تا چند ماه متغیر است.
اگر این درمان ها با تشخیص و توسط متخصص واریس انجام شود معمولا عوارض جانبی نگران کننده ای نخواهد داشت.
عوارض جانبی اسکلروتراپی: کبودی، تورم، خارش، تغییر رنگ پوست و در موارد نادر لخته شدن خون.
عوارض جانبی لیزردرمانی: قرمزی، تورم، کبودی و در موارد نادر تغییر رنگ پوست.