مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
یکی از سوالاتی که بیشتر مبتلایان به واریس پا دارند این است که بهترین درمان برای واریس آن ها چه درمانی است؟ پاسخ به این سوال به عوامل مهمی مانند نوع و شدت واریس و شرایط عمومی بیمار بستگی دارد.
همه ما وقتی با یک بیماری مواجه می شویم علاوه بر درد و ناراحتی ناشی از آن بیماری، نگرانی و دغدغه زیادی برای درمان آن داریم. ممکن است ساعت ها در اینترنت به دنبال بهترین متخصص یا پزشک باشیم و یا سعی کنیم با درمان های خانگی زودتر سلامت خود را بازیابیم.
فرقی هم نمی کند که این بیماری یک اختلال کوچک مانند زدن جوش در پوست صورت یا یک بیماری عروقی مانند واریس باشد. سلامتی یکی از نعمت هایی است که تا آن را از دست ندهیم، قدر آن را به خوبی نمی دانیم.
در واقع مهم ترین چیزی که بعد از ابتلا به یک بیماری توسط بیشتر بیماران و همچنین مبتلایان به واریس پا پرسیده می شود این است که بهترین درمان برای واریس پا چه درمانی است؟ جواب قطعی و واضحی برای این سوال وجود ندارد و درمان به عوامل مهمی مانند نوع، شدت واریس و شرایط عمومی بیمار بستگی دارد.
بنابراین قبل از هر چیز باید بدانید واریس پای شما چه نوع و شدتی دارد و انواع درمان هایی که امروزه برای واریس پا به کار می روند چه روش هایی می باشند.
واریس پا یکی از انواع واریس است که به دلیل اختلال و نارسایی که در کارکرد سیاهرگ های پا ایجاد می شود به وجود می آید. اگر بخواهیم به بیان ساده این بیماری را توضیح دهیم باید ابتدا اشاره کنیم که وظیفه سیاهرگ ها رساندن خون از اندام ها به سمت قلب می باشد. این خون حاوی دی اکسید کربن و مواد زائدی که از اندام ها جمع شده است.
دیواره سیاهرگ ها و دریچه های واقع در آن ها که به نام دریچه های لانه کبوتری شناخته می شوند، حرکت و جریان خون در پاها را کنترل و از بازگشت خون به عقب جلوگیری می کنند. بنابراین اگر نقصی در سیاهرگ ها و یا این دریچه ها ایجاد شود، جریان خون در سیاهرگ ها با مشکل مواجه خواهد شد و ممکن است خون دیگر نتواند به طور کامل به سمت قلب حرکت کند و تجمع خون در سیاهرگ ها سبب تورم و التهاب و در نتیجه واریسی شدن آن ها می شود.
این بیماری می تواند بر اساس محل و اندازه رگ های درگیر شده و همچنین شدت بروز علائم، انواع متفاوتی داشته باشد. بنابراین اگر بخواهید بدانید کدام درمان برای شما مناسب تر است اول باید نوع و شدت واریس شما تشخیص داده شود.
واریس عنکبوتی که در واقع نوع خفیف واریس هستند و رگ های کوچک و نازکی نزدیک به سطح پوست می باشند که به رنگ های قرمز، آبی یا بنفش به شکل تار عنکبوت ظاهر می شوند. این نوع واریس معمولا بدون درد و عارضه است و بیشتر از نظر مشکلی که در شکل ظاهری و زیبایی پا ایجاد می کنند مورد توجه قرار می گیرند.
هر چند ممکن است واریس عنکبوتی نشانه ای مبنی بر درگیر شدن رگ های عمقی تر هم باشد و تا وقتی که واریس پیشرفت نکند و شدیدتر نشده باشد علائم آن به صورت خفیف نشان داده شود.
در این نوع واریس رگ های بزرگتری نسبت به واریس عنکبوتی درگیر شده اند و به رنگ آبی یا سبز به صورت برجسته و اغلب در پشت زانو یا روی ران ظاهر می شوند. واریس شبکه ای یا مشبک ممکن است به دلیل نارسایی دریچه های رگ ها ایجاد شود و علائمی مانند احساس سنگینی و خستگی در پاها، خارش یا کمی درد ایجاد کند.
در واریس طنابی رگ های بزرگ تر و عمقی تر پا درگیر شده اند و به صورت برجسته و پیچ خورده و به رنگ آبی یا بنفش تیره روی پاها ظاهر می شوند. این نوع واریس به دلیل تجمع خون و افزایش فشار به دیواره رگ ها می تواند دردناک باشد و علائم شدیدتری مانند درد زیاد، تغییر رنگ پوست و زخم های پوستی در محل رگ های واریسی ایجاد کند.
همان طور که از انواع واریس متوجه شدید این بیماری از نظر شدت می تواند به صورت های زیر بروز کند:
واریس های کوچک، کم عمق و سطحی که علائم کم و خفیفی ایجاد می کنند؛ معمولا در مراحل ابتدایی شروع بیماری و اغلب در واریس عنکبوتی پا دیده می شوند. در این مرحله هنوز بیماری پیشرفت نکرده است و درمان آن به صورت ساده تر و راحت تر امکان پذیر است. گاهی حتی راهکارهای پیشگیرانه مانند تغییر سبک زندگی، استفاده از جوراب واریس، داروهای تقویت کننده عروق طبق تجویز پزشک، ورزش و فعالیت منظم می تواند تاثیر گذار باشد.
در این مرحله واریس در حال پیشرفت است و علائمی مانند درد یا تورم و التهاب رگ ها ظاهر می شود. مراجعه به پزشک در این مرحله از شدت و پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری می کند.
وقتی واریس پیشرفت کند، رگ های عمقی هم درگیر و بسیار پیچ خورده و بزرگ می شوند. در واریس طنابی با شدت علائم و درد مواجه هستیم و علاوه بر زخم و خونریزی، بیمار ممکن است با خطر عفونت و آمبولی ریه هم مواجه شود.
همان طور که خواندید، واریس پا انواع و شدت های مختلف و متفاوتی دارد. بنابراین ابتدا و قبل از هر درمانی پزشک باید نوع و شدت واریس را در شما تشخیص دهد. امروزه تشخیص دقیق به کمک دستگاه های پیشرفته مانندسونوگرافی داپلر امکان پذیر است. در صورتی که می خواهید در مورد روش های تشخیص واریس پا بیشتر بدانید، مقاله انواع سونوگرافی و آزمایش تشخیص واریس را از دست ندهید.
پس برای بهترین درمان واریس پا حتما نیاز به تشخیص درست و دقیق یک متخصص با تجربه واریس و سونوگرافی یا آزمایش است. سپس پزشک با توجه به شرایط و وضعیت بیمار یکی از درمان های زیر را انتخاب می کند:
هنگامی که واریس خفیف و یا قابل پیشگیری باشد، انجام اقداماتی مانند دارو درمانی، پوشیدن جوراب واریس، ورزش، تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی سالم می تواند بسیار موثر باشند. ممکن است بنا به تشخیص پزشک در این مرحله نیاز به درمان جدی دیگری نباشد.
یکی از روش های درمان واریس اسکلروتراپی است. در این درمان با تزریق یک ماده شیمیایی توسط یک سوزن بسیار نازک به درون رگ های واریسی، باعث مسدود و بسته شدن آن ها می شوند.
این درمان اغلب برای واریس های کوچک و متوسط مثل واریس های عنکبوتی استفاده می شود.
لیزر درمانی واریس به دو صورت سطحی و عمقی انجام می شود. لیزر سطحی برای واریس های کم عمق و کوچک و لیزر عمقی برای درمان واریس های بزرگ تر و عمقی تر مانند واریس طنابی استفاده می شود.
در لیزر سطحی تنها با تاباندن اشعه لیزر بر روی پوست رگ ها را می سوزانند و مسدود می کنند اما در لیزر عمقی، فیبر لیزر را از طریق یک سوزن کوچک وارد عروق واریسی کرده و اقدام به بستن آن ها به وسیله حرارت لیزر می کنند.
فلبکتومی یکی از درمان هایی است که با ایجاد برش های بسیار کوچکی روی پوست و به وسیله ابزارهای خاصی رگ های واریسی را بیرون می کشند. اگرچه این روش ممکن است نسبت به روش های قبلی کمی تهاجمی تر به نظر بیاید، اما این درمان در مقایسه با جراحی که روشی قدیمی و سنتی است، دارای مزایایی مانند عدم نیاز به بستری، دوره نقاهت کوتاه و عوارض کمتر خواهد بود.
با وجود تنوعی که برای درمان واریس پا وجود دارد اما باز هم تشخیص پزشک است که بهترین و موثرترین درمان را مشخص می کند. بسیاری از افراد ممکن است برای درمان واریس خود به فکر درمان های سنتی و خانگی بیفتند. این نوع درمان ها بیشتر جنبه التیام دهنده و پیشگیرانه دارند و نمی توانند رگ های واریسی را درمان اساسی کنند.
با توجه به مطالبی که تاکنون گفته شد پس برای فهمیدن این که بهترین درمان برای واریس پای شما چیست باید عوامل مهمی مانند شدت و نوع واریس پا در نظر گرفته شود. اقدام خودسرانه و غیرتخصصی در درمان این بیماری با توجه به این که امکان پیشرفت علائم و شدت آن نیز وجود دارد، چندان عاقلانه و موثر به نظر نمی رسد. بنابراین مراجعه به یک متخصص و کلینیک تخصصی واریس و تشخیص درست شاید بهترین پاسخ برای سوال شما باشد.
اسکلروتراپی یکی از درمان هایی است که اثربخشی نسبتا سریعی دارد. این درمان به صورت سرپایی و به صورت تزریق انجام می شود و دوره نقاهت کوتاهی دارد. اما این روش اغلب برای واریس های کوچک و کم عمق کاربرد دارد و برای درمان واریس های عمقی و بزرگ موثر نیست.
پوشیدن جوراب واریس اغلب اوقات برای افرادی که واریس آن ها شدت پیدا نکرده و یا دچار زخم نشدند به عنوان اولین توصیه و راه مقابله به حساب می آید.
۳- نشانه های واریس شدید چه هستند؟
التهاب و تورم به خصوص بالای مچ پا، تیره، نازک و خشک شدن پوست، لکه و زخم روی پا به خصوص اطراف مچ، درد و خونریزی از علائم واریس شدید هستند.
کرم و پمادها می توانند تنها باعث کاهش تورم یا التیام علائم شوند و برخی از مشکلات پوستی که واریس ایجاد کرده است از بین ببرند اما نمی توانند مشکل اساسی و عمقی رگ ها را برطرف کنند.