مطالب تخصصی واریس
کلینیک فوق تخصصی واریس
- موبایل: 09129580200 - 09128603080
- نمایش آدرس مطب و مسیریابی
- ایمیل: info@drBehnamVaghefi.com
کلیه حقوق برای دکتر بهنام واقفی محفوظ است @ ۲۰۲۴
زنان به دلایلی مانند بارداری، تغییرات هورمونی و ... دو برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به واریس هستند. بیشترین سنی که زنان درگیر واریس پا می شوند معمولا بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی است و حدود ۷۵ درصد زنانی که بالای ۷۰ سال دارند به این بیماری دچار هستند.
زنان به دلایلی مانند بارداری، تغییرات هورمونی و ... دو برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به واریس هستند. هر چند که بعضی تحقیقات، آمار ابتلای بیشتر زنان به واریس نسبت به مردان را تایید نکرده اند با این وجود زنان به دلایلی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد بیشتر در خطر این بیماری می باشند.
بیشترین سنی که زنان درگیر واریس پا می شوند معمولا بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی است و حدود ۷۵ درصد زنانی که بالای ۷۰ سال دارند به این بیماری دچار هستند. متاسفانه بعضی از منابع اعتقاد دارند احتمال بروز واریس در زنان دو برابر بیشتر است.
۱۰ تا ۲۰ درصد زنان در بارداری اول معمولا علائم خفیفی از واریس پا را نشان می دهند و ۴۰ درصد از زنانی که برای چندمین بار حامله می شوند؛ این بیماری را تجربه می کنند. با توجه به آمارهایی که ارائه دادیم می توان فهمید که زنان در معرض خطر بیشتری هستند و از این رو پیشگیری، شناخت و درمان واریس پا ضروری به نظر می رسد.
اگر می خواهید در مورد علت و علائم واریس در مردان هم اطلاعاتی کسب کنید مطالعه مقاله واریس پا در مردان را به شما پیشنهاد می کنیم.
برخی دلایل و عوامل مهم ایجاد واریس هم در مردان و هم در زنان مشترک هستند اما با توجه به عواملی که صرفا در زنان نقش مهم تری ایفا می کنند و بعد از این عوامل، آن ها را نام خواهیم برد؛ باید در زنان بیشتر مورد توجه قرار گیرد:
یکی از عوامل مهم خطر برای ابتلا به واریس ژنتیک می باشد. اگر والدین یا خواهر و برادر شما در خانواده مبتلا به واریس باشد، احتمال زیادی وجود دارد که شما هم به این بیماری دچار شوید.
هر چه وزن بیشتر باشد فشاری که به رگ های پا ایجاد می شود، افزایش می یابد و زمینه ساز ابتلا به واریس خواهد بود.
خاصیت ارتجاعی و بازگشت پذیری رگ ها و عروق با افزایش سن، کاهش پیدا می کنند و بنابراین افراد سالمند بیشتر مبتلا به واریس پا خواهند شد.
آسیبی که بر اثر ضربه یا یک جراحی به وریدها وارد می شود ممکن است باعث ایجاد واریس شود.
برخی بیماری ها مانند نارسایی کلیوی یا کبدی، اختلالات انعقاد خون، دیابت و بیماری های وریدی می توانند در ایجاد واریس در زنان کمک کننده و زمینه ساز باشند.
داشتن شغل یا فعالیت هایی که در طول روز نیاز به ایستادن یا نشستن طولانی مدت دارند مانند آرایشگری، پرستاری و ... فشار زیادی به عروق پا وارد می کنند و به دلیل اختلالی که در روند بازگشت جریان خون از پاها به قلب ایجاد می شود، التهاب وریدی و تجمع جریان خون اتفاق می افتد.
به غیر از عواملی که نام بردیم برخی عوامل در زنان نقش مهم تری برای ایجاد واریس به طور خاص ایفا می کنند:
زنان به دلیل تغییراتی که در سطح هورمون های خود در دوران قاعدگی، حاملگی و یائسگی دارند نسبت به این بیماری مستعدتر می باشند.
نوسانات هورمون ها در طول قاعدگی و بارداری، همچنین کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی باعث کم شدن حالت ارتجاعی رگ ها و کارایی آن ها می شود و بنابراین احتمال واریس افزایش می یابد.
افزایش حجم خون و فشار رحم روی لگن و عروق پا در دوران بارداری بسیاری از زنان را در خطر ابتلا به واریس بارداری قرار می دهد.
ساختار لگن زنان به شکلی است که عروق پا را بیشتر تحت فشار قرار می دهد. علاوه بر این به طور طبیعی زنان رگ های سطحی بیشتری در پای خود دارند که همه این موارد آنان را نسبت به این بیماری و التهاب رگ ها مستعدتر می کند.
مصرف بعضی از قرص های ضدبارداری احتمال واریس را افزایش می دهند.
از آن جا که زنان نسبت به مردان لباس، شلوار و جوراب های تنگ بیشتری می پوشند، بنابراین مانع از گردش جریان خون طبیعی و مناسب در رگ ها می شوند که یکی از پیش زمینه های ایجاد واریس می باشد.
پوشیدن کفش پاشنه بلند به خصوص اگر در اغلب اوقات و به صورت یک عادت باشد یا همراه با ایستادن و راه رفتن طولانی مدت باشد؛ ممکن است باعث آسیب و فشار به رگ های پا شود و با گذشت زمان آن ها را واریسی کند.
اگر می خواهید بدانید پوشیدن چه کفش هایی برای واریس پا مناسب هستند مقاله کفش مناسب و مخصوص واریس پا را مطالعه کنید.
نشانه و علائم واریس در زنان شامل موارد زیر می باشد:
احساس خستگی و سنگینی در پاها به دلیل تجمع خون در رگ ها یکی از علامت های واریس می باشد که به خصوص در شب شدت پیدا می کند. در بعضی از زنان ممکن است در دوره بارداری این احساس وجود داشته باشد که باید سریعا به اقدامات مربوط به پیشگیری و نکات مربوط به واریس بارداری توجه شود.
التهاب و تورمی که در رگ ها ایجاد می شود گاهی به صورت گرفتگی عضلات و درد مبهم یا تیرکشنده در پا بروز می کند.
تورم، پیچ خوردگی و ظاهر شدن رگ های آبی یا بنفش در زیر پوست از دیگر علائم واریس می باشند که به دلیل تجمع یا لخته خون در رگ ها ایجاد می شود.
ورم کردن ساق و مچ پا یکی از نشانه های واریس پا است ولی نباید آن را با بیماری ورم پا اشتباه بگیرید.
احساس خارش، خشک شدن و تغییر رنگ پوست نشانه این است که تجمع و لخته خون در رگ ها ایجاد شده است و خون رسانی و گردش طبیعی خون دچار اختلال شده است. این علائم به خصوص در خانم هایی که واریس عمقی یا مزمن دارند دیده می شود.
واریس به دلیل تجمع و فشاری که خون به دیواره رگ ها وارد می کند با علائم خونریزی و زخم نیز همراه است. این زخم ها خوب نمی شوند و به همین دلیل خطر عفونت هم وجود دارد.
از آن جا که واریس غیر از مشکلاتی که برای سلامتی به وجود می آورد، می تواند مشکلاتی در ظاهر و زیبایی پاها نیز ایجاد کند، درمان آن برای زنان در اولویت بیشتری قرار می گیرد.
قبل از درمان، پیشگیری از واریس اولین و بهترین قدم تا قبل از این که مبتلا به این بیماری شوید به حساب می آید. امروزه روش های درمان متنوعی جهت واریس پا وجود دارند که بسیاری از آن ها بدون درد و خونریزی هستند. پزشک متخصص بعد از تشخیص واریس، بهترین و مناسب ترین درمان را با توجه به نوع و شدت بیماری و وضعیت عمومی بیمار انتخاب خواهد کرد. روش های درمان می توانند متنوع و شامل تغییر سبک زندگی، استفاده از جوراب واریس، دارو و یا یکی از روش های زیر باشند:
داشتن ورزش منظم، رژیم غذایی مناسب، استفاده از کفش و لباس های مناسب، بالا بردن پاها از سطح قلب چند بار در طول روز، کنترل وزن و اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانی مدت از جمله مواردی هستند که در بهبود علائم این بیماری کمک کننده می باشند.
یکی از روش های موثر در درمان واریس که با استفاده از تزریق یک ماده درون رگ های واریسی آن ها را مسدود کرده و از بین می برند.
در این درمان با استفاده از اشعه لیزر یا امواج رادیویی اقدام به سوزاندن رگ های واریسی می کنند.
در این روش طی یک جراحی بسیار کوچک، رگ های واریسی را از پا خارج می کنند.
جراحی و برداشتن رگ واریسی یک روش سنتی است که از گذشته تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است و امروزه کمتر از روش های دیگر کاربرد دارد.
جهت آشنایی با روش های درمان قطعی واریس خواندن این مقاله می تواند برای شما مفید باشد.
اگر چه ابتلا به واریس در مردان هم به دلایلی مانند چاقی، ژنتیک، سن، نوع شغل یا کم تحرکی شایع است اما زنان به دلایلی مانند تغییرات هورمونی، حاملگی، یائسگی، آناتومی بدن و سبک زندگی بیشتر در معرض خطر می باشند. از این رو لازم است تا پیشگیری و درمان واریس را جدی بگیرند و توجه ویژه تری نسبت به این مسئله داشته باشند. مسلما بررسی توسط پزشک و مشورت با یک متخصص با تجربه در زمینه واریس اولین پیشنهاد ما به شما خواهد بود.
هورمون های استروژن و پروژسترون که نقش مهمی در قاعدگی و باروری زنان دارند؛ روی ورید و همچنین ماهیچه هایی که حرکت خون را در رگ های شما کنترل می کنند و در نتیجه احتمال واریسی شدن آن ها تاثیر دارند.
افزایش سطح استروژن به خصوص در دوران حاملگی سبب گشاد شدن عروق و افزایش جریان خون می شود و در نتیجه ایجاد رگ های واریسی می شود.
واریس در زنان معمولا از سن ۵۰ سالگی به بعد به دلیل ضعیف شدن دیواره و دریچه رگ ها اتفاق می افتد اما می تواند در سنین پایین تر هم رخ دهد.